latinica  ћирилица
19/08/2018 |  12:34 | Аутор: СРНА

Иванић: По Дејтону, ентитетске полиције чувају своју територију

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да по Дејтонском мировном споразуму, полицијске структуре сваког ентитета покривају своју територију.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

Коментаришући одлуку министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића да прихвати понуду Федералне управе полиције о испомоћи Граничној полицији на дијеловима границе у Српској, Иванић је рекао да је Устав јасно прописао "ко шта покрива", додавши да, како каже, надувавање ових изјава ничему не користи и "само је у функцији предизборне кампање".

- Ако ће некада и бити /испомоћи Федералне управе полиције Граничној полицији на дијеловима границе у Српској/, онда ће то морати имати сагласност МУП-ова. Без њихове сагласности, сасвим је јасно да од тога нема ништа - каже Иванић.

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ, на сједници одржаној 16. августа, прихватио је понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ на најугроженијим дијеловима границе на територији Републике Српске, иако је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у више наврата поновио да је, поред 80 полицијских службеника МУП-а Српске, који су тренутно ангажовани, Министарство спремно да ангажује додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ.

Мектић је на конференцији за новинаре у Бањалуци прије два дана рекао да још не зна да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Републике Српске, те да они, како тврди, неће имати ништа са надлежностима МУП-а Српске.