latinica  ћирилица
19/08/2018 |  16:03 ⇒ 20/08/2018 | 11:56 | Аутор: РТРС

Расписан тендер за другу фазу реконструкције зграде Банског двора

Расписан је тендер за другу фазу реконструкције зграде Банског двора у Бањалуци вриједан око два милиона марака. Укупна вриједност пројекта је око 10 милиона марака, а прву фазу финансирала је Влада. У сљедећој фази предвиђена је санација и рестаурација фасаде, столарије и декоративног освјетљења на згради.

Радови на културном симболу Бањалуке, Банском двору у првој фази, која подразумијева обнову крова, у току су од прољетос. Вриједност тих радова је око 500.000 марака. Кров је у завршној фази и извођач вриједно ради, каже градоначелник Бањалуке. У току је наредна фаза која ће обухватити фасаду, столарију, фигуре, степениште, балконе и расвјету.

"Расписан је тендер вриједности око 1,7 милиона марака. Рок за извођење друге фазе радова је шест мјесеци и у плану је да крајем љета и почетком јесени уведемо извођача како би се до прољећа завршило вањско уређење", каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Зграда најрепрезентативније културне установе у Бањалуци, Банског двора, стара је 86 година и одавно јој је била потребна реконструкција. Завршетком њене обнове, Бањалука ће добити мултифункционални објекат којим ће културним радницима, али и бањалучкој публици, бити обезбијеђен нови простор за културне активности.

Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Наталија Тривић истиче да ће се културни догађаји, осим у концертној дворани која прима 300 мјеста, моћи након реконструкције одвијати у дворишту и тераси Банског двора.

Зграда Банског двора заштићени је културни споменик и након реконструкције новим изгледом ће уљепшати не само културну сцену,већ и цјелокупан изглед ужег центра града.