latinica  ћирилица
19/08/2018 |  17:41 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Нико осим полиције Српске неће бринути о безбједности њених грађана

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић поручио је лидеру СДС-а Вукоти Говедарици и министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу да нико осим Полиције Републике Српске неће бринути о безбједности грађана у Српској док год СНСД и његови коалициони партнери воде овај ентитет, што ће, како је истакао, радити још најмање четири године.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Мучно је више слушати господина Говедарицу који покушава константно у јавности да пронађе оправдање за апсолутну сарајевску политику Савеза за промјене /СЗП/, посебно њиховог министра безбједности Драгана Мектића, који све вријеме дјелује апсолутно штетно по Републику Српску и који константно своје министарство покушава да наметне као надређено институцијама у Републици Српској", рекао је Ковачевић за Срну.

Он каже да у складу с тим у СНСД-у доживљавају Мектићеву одлуку да прихвати наводну помоћ полиције Федерације БиХ /ФБиХ/ на граници у Републици Српској.

"Институције Републике Српске су већ јасно рекле да је то апсолутно недопустиво и до тога сигурно неће доћи. Али то показује на који начин министар Мектић дјелује и доживљава Републику Српску, на који начин и кога би све пустио да хара Републиком Српском", рекао је Ковачевић.

Подсјећајући да Говедарица каже да "Мектић није непријатељ Републике Српске", Ковачевић је указао да је Мектић "неко ко је креирао потпуно измишљену причу о наводној руској милитаризацији у Републици Српској, те говорио да је тако деведесетих почео рат, чиме је призивао и међународну интервенцију и нанио скоро непоправљив ударац међународном угледу Републике Српске".

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ, на сједници одржаној 16. августа, прихватио је понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ на најугроженијим дијеловима границе на територији Републике Српске, иако је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач у више наврата поновио да је, поред 80 полицијских службеника МУП-а Српске, који су тренутно ангажовани, Министарство спремно да ангажује додатне снаге Полиције Републике Српске на заштити границе у складу са процјенама са терена и на основу званичног захтјева Граничне полиције БиХ.

Мектић је на конференцији за новинаре у Бањалуци прије два дана рекао да још не зна да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Републике Српске, те да они, како тврди, неће имати ништа са надлежностима МУП-а Српске.