latinica  ћирилица
19/08/2018 |  18:04 ⇒ 20/08/2018 | 09:09 | Аутор: РТРС

Реаговања на Мектићеву одлуку: Српска одлучна да заштити своју територију

Ни данас се не стишавају реаговања на одлуку министра безбједности БиХ, Драгана Мектића, да прихвати понуду Федералне управе полиције о испомоћи Граничној полицији, на дијеловима границе у Српској. "Не треба се играти и изазивати, ни искушавти. Република Српска одлучна је да заштити своју територију, поручио је предсједник Српске.

У Уставу јасно пише да без сагласности, полиција једног ентитета не може ући на територију другог – категоричан је предсједник Српске Милорад Додик. Истиче да Гранична полиција БиХ управља на том простору, али да територија није њихова.

"Тај проблем уопште није морао да постоји. Оно што је индикативно јесте да је федерална Влада ту иницијативу Мектића прихватила и ставила се на располагање, што говори о њиховој намјери да крше Устав и да на неки начин потцијене Републику Српску", изјавио је Додик.

Влада Српске заузела је став да територију Српске безбједносно надзире искључиво њена полиција, каже министар Петар Ђокић, предсједник социјалиста. То упозорење треба озбиљно да схвате, и буду спремни сви, да се сједне за сто и разговора о овом питању, а не као што је то сада случај, да се, како каже, неспособним људима и неспособном Савјету министара препусти да се бави овим питањем.

"Не треба да допуштамо дјеловање било које друге полицијске агенције из БиХ на територији Српске и за тим нема никакве потребе. Ако неко жели да тиме тестира Српску, разумијем шта они тиме желе да постигну, али ми смо јасно рекли да то нећемо допустити", нагласио је Ђокић.

Из Уједињене Српске поручују да одлуке министра безбједности, Драгана Мектића, "могу створити ситуацију и да полиција запуца на полицију".

"Било какво распоређивање полицијских снага Федерације БиХ на територији Републике Српске би могло да доведе до озбиљног инцидента, па чак и до оружаног сукоба, што нам никако не треба, јер успостављени мир треба да чувамо", истакао је Милан Петковић, потпредсједник Уједињене Српске.

По Дејтонском споразуму, полицијске структуре сваког ентитета покривају своју територију – каже српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, али реаговања на Мектићеву одлуку сматра пренадуваним и у функцији предизборне кампање.

"Ако ће некада и бити /испомоћи Федералне управе полиције Граничној полицији на дијеловима границе у Српској/, онда ће то морати имати сагласност МУП-ова. Без њихове сагласности, сасвим је јасно да од тога нема ништа", каже Иванић.

Исто каже и предсједник СДС-а Вукота Говедарица, али и он правда Мектића и тврди да су његове ријечи извучене из контекста.

"Не треба Мектићу ријечи извлачити из контекста, а оно што је сасвим јасно јесте да Републици Српској треба помоћ, односно да граници треба помоћ", додаје Говедарица.

А ево шта је Мектић рекао:

"Још не знам да ли ће бити распоређени. Дакле, они неће имати ништа са надлежностима Министарства унутрашњих послова Републике Српске које не могу бити дерогиране..“.

Али, Мектић је заборавио да каже да се и на овај начин крши територијални интегритет Републике Српске. За Удружење војних старјешина ријеч је или о несхватљивом сљепилу или планској намјери дестабилизације у Српској.

Предсједник Додик јасно поручује." Не треба се играти и изазивати, ни искушавти. Република Српска одлучна је да заштити своју територију".