latinica  ћирилица
20/08/2018 |  10:27 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Мајкић: СзП направио немјерљиву штету

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да ће стварне размјере лошег рада представника Савеза за промјене на нивоу БиХ бити видљиве на крају мандата, док се стварна штета по Републику Српску тешко може израчунати.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Мајкићева је нагласила да ће посљедње четири године остати упамћене као најнепродуктивније када је ријеч о раду парламента БиХ.

Према њеним ријечима, на брзину формирана скупштинска већина, коју су чиниле губитничке партије из Српске, односно СзП заједно са бошњачким и хрватским странкама, није била у стању да направи помак ни у једној области.

- Савјет министара је потпуно искључио из одлучивања парламент о многим значајним питањима, министри су изостајали са сједница Представничког дома и Дома народа. Парламент се бавио сам собом. Власт је почивала на чврстој осовини СДА-СзП, али ни то није помогло да десетак закона не остане "заглављено" у Представничком дому или између два дома - рекла је Мајкићева за Глас Српске.

Она је истакла да се нерад власти на нивоу БиХ посебно види на примјеру Министарства иностраних послова.

- Парламент БиХ није имао често прилику да на својим сједницама види министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка, који је увијек био заузет на релацији између различитих свјетских одредишта. Занимљиво је да су лани министар и његови сарадници потрошили 1,1 милион КМ на службена путовања, а цијела дипломатско-конзуларна мрежа свега око 580.000 КМ - указује Мајкићева.

Она је указала и на огромна средства која се улажу у сектор одбране и безбједности, али се поставља питање шта грађани за то добијају.

- Заједно у сектору одбране и безбједности ради близу 15.000 људи и годишње, према подацима за 2017. годину, троше 468 милиона КМ. Замислите какав би стандард имали грађани ове земље када би овај новац био ефикасније и рационалније коришћен - истиче Мајкићева.

Она је подсјетила да је члан Предсједништва БиХ Младен Иванић дао сагласност на документ "Преглед одбране", који само козметички смањује број професионалних војних лица са 10.000 на 9.200, док СНСД годинама говори о потреби знатнијег смањења Оружаних снага БиХ и стварању малих, добро опремљених и обучених Оружаних снага, оспособљених да учествују у помоћи локалном становништву у случају елементарних непогода и мировним мисијама УН.

Мајкићева је рекла и да је Иванић прихватио да близу 300 милиона КМ за модернизацију Оружаних снага буде узето од ентитета, али да СНСД то никада неће прихватити.

Говорећи о мигрантској кризи, Мајкићева наводи да је кулминација несналажења у овој области настала због тога што је Оперативни штаб за питање миграција у БиХ прихватио да Федерална управа полиције буде испомоћ Граничној полицији БиХ, а то значи и на простору Републике Српске, што је, како истиче, неуставна и незаконита одлука.

- Координационо тијело Владе Српске је понудило, поред садашњих осамдесетак полицајаца и додатни број за испомоћ. Тиме је проблем могао бити ријешен и мимо министра безбједности БиХ Драгана Мектића - рекла је Мајкићева и закључила да је Министарство унутрашњих послова једина надлежна институција Републике Српске за послове државне управе који се односе на заштиту од угрожавања безбједности Српске.