latinica  ћирилица
20/08/2018 |  11:17 ⇒ 11:18 | Аутор: РТС

У Приштини тврде да су почели припреме за демаркацију са централном Србијом

Чланови Комисије косовске владе за демаркацију границе, прикупљањем документације, почели су припреме за обиљежавање линије са централном Србијом, изјавио је предсједник те комисије Шпејтим Булићи.

Булићи је, како преносе приштински медији, рекао да "не види препреку за обиљежавање граничне линије".

"Припреме у комисији, прикупљањем фактографске документације и израдом стратегије, почеле су на захтјев косовског премијера Рамуша Харадинаја. У овој ситуацији постоје одређене промене граничних линија које су се десиле у одређеним периодима. Али све ове промене, које су се дешавале на граничној линији, покривене су документацијом и политичким одлукама из одређених временских периода", рекао је Булићи.

Приштински медији наводе да може да се очекује да на сљедећем састанку косовског предсједника Хашима Тачија и предсједника Србије Алекандра Вучића у Бриселу, буде размотрено и питање граничне корекције.

Тачи је у једном од посљедњих интервјуа локалним медијима рекао да ће састанак са Вучићем бити у првом дијелу септембра, али да и даље није прецизирано о чему ће разговарати.  

Аналитичари у Приштини позивају на опрез приликом расправе о демаркацији, додајући да ниједна институција нема право да одлучује о територији, савезима, миру, спољњем дугу, изузев  косовске скупштине.

"Предсједник земље би требало да представља правно и уставно јединство у оквиру својих надлежности, члана 83. Само скупштина може да одлучује о питањима која се односе на територију и нико други ", кажу аналитичари.