latinica  ћирилица
20/08/2018 |  13:52 | Аутор: СРНА

Рајилић: Уставни суд ће потврдити Закон о заштити жртава ратне тортуре

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић очекује да ће Уставни Суд Српске потврдити Закон о заштити жртава ратне тортуре, наводећи да покретање заштите виталног националног интереса Клуба Бошњака на овај закон представља чисто политикантство, јер у њему нема ниједног дискриминаторског елемента на штету бошњачког народа.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

"Увјерени смо да ће Уставни суд Републике Српске прихватити Закон какав је усвојен у Народној скупштини и да ће након тога почети његова практична примјена", рекла је Рајилићева Срни.

Наводећи да је Клуб Бошњака против овог закона у било којој форми на нивоу Републике Српске, она истиче да ако би Уставни суд Српске прихватио њихове амандмане, то би био пренос надлежности на ниво БиХ.

На сједници Заједничке комисије Вијећа народа Републике Српске и Народне скупштине крајем јула није постигнут договор о амандманима Клуба бошњачког народа на Закон о заштити жртава ратне тортуре, па ће ово питање разматрати Уставни суд Републике Српске.

Коментаришући одлуку Владе Републике Српске о стављању ван снаге извјештаја Комисије за Сребреницу из 2004. године, Рајилићева каже да је она исправна, иако је требало да буде донесена много раније.

"Оваква одлука Владе Републике Српске је исправна, јер је извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године који је наметнуо бивши високи представник Педи Ешдаун био `омча око врата српском народу` и прилика да Бошњаци увијек нападају Србе и проглашавају их кривцима", истакла је Рајилићева.

Она је рекла да је Удружење жена жртава рата Републике Српске спремно да учествује у раду комисије за Сребреницу и комисије за Сарајево ако, евентуално, добије позив од Владе Републике Српске и надлежних институција.