latinica  ћирилица
20/08/2018 |  14:14 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Васић- СТК нема обавезу да подноси извјештај; Ђурић- Средства на рачуну

Спољнотрговинска комора БиХ је невладина, непрофитна, неполитичка организација која нема обавезу да подноси извјештај о свом пословању ниједном министарству, изјавио је за Срну предсједник Коморе Немања Васић.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

Коментаришући тврдње хрватског делегата у Дому народа парламента БиХ Мариа Караматића да СТК 2014, 2015. и 2016. године није доставила финансијске извјештаје надлежном министарству, нити Савјету министара, Васић је рекао да су Караматић, Огњен Тадић и остали чланови надлежне комисије Дома народа упознати са чињеницом да СТК нема обавезу да подноси извјештај о пословању ниједном министарству, осим за дио послова које је на њу БиХ пренијела, а то је четири, пет послова за које сваке године достављају извјештај Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Он сматра да је "жеља политике да утиче на процесе у привреди на начин како то у СТК никада неће бити дозвољено".

Васић је навео да се дио средстава, односно милион КМ, која је Аустрија прије 1990. године одобрила Привредној комори Социјалистичке Републике БиХ, налази на рачуну СТК у Уникредит банци.

- Ријеч је о 1.350.000 КМ. На рачун СТК у Уникредит банци уплаћено је милион КМ. Ова средства су, према изворном уговору, била намијењена за промоцију аустријске привреде у БиХ и привреде БиХ у Аустрији. Сада ће, вјероватно, моћи да буду проширена и на ЕУ, пошто је Аустрија чланица Уније - каже он.

Наглашавајући да од тих средстава није потрошен ни фенинг, јер органи СТК морају да донесу одлуку о томе, Васић је најавио да ће данас бити објављен извод са стањем на данашњи дан и када су та средства уплаћена.

Он је навео да дио ових средстава неће бити додијељен ентитетским коморама, додајући да су она намијењена за пројекте, углавном за организовање привредних сајмова.

- То ће ићи за буџет наредне године. Органи и СТК - Скупштина и Управни одбор - када буде усвајан план за идућу годину и расподјела средства донијеће, на основу приједлог стручних служби, одлуку гдје ће та средства бити уложена - додао је Васић.

Он је рекао да никада неће бити дозвољено да на трошење тих пара утиче политика, него искључиво 30.000 привредника који се баве увозом и извозом и који су чланови СТК.

Ђурић: Средства на рачуну

Члан Управног одбора Спољнотрговинске коморе БиХ Борко Ђурић тврди да нема говора да је са рачуна коморе у Бечу нестало више од милион КМ, те да су та средства на рачуну и да ће на адекватан начин бити употријебљена.
Ђурић је изјавио Срни да од СТК треба тражити да покажу изводе по којим налозима и код које банке су пренесена средства.

- Ријеч је о јавно-правној установи, која је основана и организована по закону и као таква подлијеже јавном увиду и полагању рачуна онима који су је основали, а то су привредници из чије се се чланарине и акумилирају средства за функционисање Спољнотрговинске коморе - каже Ђурић.

Он тврди да су на рачунима банака у Аустрији акумулирана средства захваљујући споразуму потписаном прије рата између тадашње Социјалистичке Републике БиХ и Аустрије.

- Тада су све југословенске републике потписивале уговоре о издвајању неког процента из укупне робне размјене и та средства су се акумулирала за намјену промовисања привреде Аустрије у БиХ и привреде БиХ у Аустрији - каже он.

Ђурић је додао да су формирањем СТК та средства на неки начин прешла у њену надлежност, те да је било низ покушаја да се она активирају у функцију потреба за које су и намијењена.

- Тек је у 2017. години једна од банака деблокирала 1.030.000 или 1.040.000 КМ и то је пренесено на рачун Спољнотрговинске коморе, тако да нема говора ни о каквом нестанку средстава - нагласио је Ђурић.

Ђурић је напоменуо да СТК инстистира да се та средства активирају за потребе промоције привреде на ширем подручју, а не само на тржишту Аустрије.

На питање да прокоментарише јучерашње саопштење СДС-а и њеног потпредсједника Немање Васића о овом случају, Ђурић је рекао да му није јасно зашто је Васић о томе говорио као потпредсједник СДС-а кад може као предсједник Коморе, јер то није страначка прича.

- Спољнотрговинска комора је невладина и непрофитна организација, па не видим разлог да се било ко као страначки функционер, па и Васић као потпредсједник СДС-а, о том изјашњава, кад он тамо има своју функцију и логично је да се у том својству оглашава по свим питањим кад је ријеч о Комори - истакао је Ђурић.

Делегат у Дому народа парламента БиХ Марио Караматић потврдио је за Срну да је "са рачуна СТК БиХ у Бечу нестала већина новца од 1,2 милиона марака за чије је подизање предсједнику Коморе Немањи Васићу одобрење дао министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић и да о утрошку тих средстава нема ни трага".

Претходно је портал "Слободна Република" објавио текст у којем се наводи да је Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара на чијем је челу Мирко Шаровић, 2015. године одоборило СТК, коју води Немања Васић, да са рачуна Коморе у Бечу подигне 1,2 милиона КМ.

Исти извор навео је да је "новац подигнут, али да му се од тада губи сваки траг, јер његово трошење никада нигдје није приказано".

"Чланови делегације Дома народа парламента БиХ за вријеме недавне посјете Комори директно су питали Васића гдје је завршило 1,2 милиона марака са рачуна у Бечу. Иоле сувисли одговор је изостао, али су добили 'залеђено' лице Немање Васића", истиче се у тексту.

Делегати Дома народа парламента БиХ, према сазнањима "Слободне Републике", инсистираће на расвјетљавању овог случаја који је, наводи се у тексту, заташкаван двије године захваљујући позицијама које кадар СДС-а има у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ.

Предсједник СТК Немања Васић, који се огласио саопштењем из СДС-а у својству потпредсједник те странке, рекао да ће предочити јавности изводе са банковних рачуна Коморе и, како каже, доказати да са тих рачуна никада није нестао новац. Те податке јуче, како је најавио, није предочио јавности.