latinica  ћирилица
20/08/2018 |  14:45 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Просјечна цијена стана у Српској 1.251 КМ по метру квадратном

Просјечна цијена стана у Републици Српској у првој половини године износила је 1.251 КМ по метру квадратном, док је просјечна цијена куће 45.223 КМ, саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.
Бањалука: Зграде -
Бањалука: Зграде

Према подацима из купопродајних уговора и упитника, који су били предмет уписа права власништва у подручним јединицама и подручним канцеларијама РУГИП-а, просјечна цијена пољопривредног земљишта је 3,88 КМ по метру квадратном.

У Регистру цијена непокретности, који води РУГИП, у првој половини године на територији Српске укупно је евидентирано 3.346 купопродајних уговора, а укупно је прометовано 6.168 непокретности вриједних 151.497.209 КМ.

У саопштењу се наводи да је, од укупног броја непокретности које су унесене у регистар, највише прометовано пољопривредним земљиштем, затим становима, кућама, шумом, те грађевинским земљиштем.

Највише новца за непокретности ове године је потрошено у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву, кажу у РУГИП-у.

Од 1. јануара 2017. до 30. јуна ове године у Регистру цијена непокретности Републике Српске регистрована су 14.302 купопродајна уговора у којима су прометоване 24.202 непокретности, чија је укупна цијена 748.173.611 КМ.

"Посматрајући суму цијена непокретности током прошле и у првој половини ове године, највише је поново прометовано у Бањалуци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву", додаје се у саопштењу.

РУГИП од почетка 2017. године на територији цијеле Републике Српске евидентира све купопородајне уговоре на основу којих се врши промет и књижење непокретности.

Лични подаци из купопродајних уговора су заштићени у складу са Законом о заштити личних података, док су подаци који се односе на цијену, површину, приближну локацију и врсту непокретности јавно доступни на званичној интернет страници РУГИП-а.

На тој страници могуће је погледати детаље годишњег и полугодишњег извјештаја Регистра цијена непокретности.

Из РУГИП-а напомињу да за податке из Регистра цијена непокретности влада велико интересовање, те је за првих шест мјесеци ове године забиљежено више од 10.000 приступа Регистру из 115 земаља.