latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:14 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

"Школе за 21. вијек на западном Балкану" - циљ унапређење дигиталне писмености

"Школе за 21. вијек на западном Балкану" заједнички је пројекат ресорног министарства и Британског савјета, у оквиру којег ће у 15 основних школа у Српској у циљу унапређења вјештине критичког размишљања и дигиталне писмености код наставника и ученика, бити подијељени микрорачунари.

Захваљујући микрорачунарима, основци ће већ од првог разреда основне школе, моћи да се упознају са програмирањем.

"Ради се о класичном програмирању гдје ће ученици моћи да праве малог робота", рекао је Пројектни менаџер у Британском савјету Самир Авидбеговић.

Овај пројекат реализује се на простору западног Балкана од прошле године и у шест земаља обучено је 550 наставника. У Републици Српској предвиђа петодневну обуку, два дана критичко размишљање, два дана дигитална писменост и један дан кодирања.

"Ови рачунари ће помоћи да унесемо више информационе технологије у основне школе тако да ученици више неће на класичан начин учити само о информатици и користити рачунар, јер морамо почети учити дјецу програмирању", истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић,

У току су и припреме за почетак нове школске године и већина радова на санацији школа је при крају. Ресорни министар увјерава у готово свим школама у Српској настава ће почети 3. септембра.