latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Немогућа једнострана демаркација

Косово је једнострано прогласило независност, али о демаркацији не може одлучивати на исти начин, јер постоје неке ствари које се не могу тако радити, поручио је први потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

"Нема никавих корака у том смијеру док се не постигне договор", рекао је Дачић на конференцији за новинаре поводом информација да Приштина припрема демаркацију са централном Србијом.

Дачић је подсјетио да је више пута указивао да нема дилеме да Србија жели постизање компромиса, те да друга страна треба да се изјасни да ли и она то хоће.

"Дијалог ће бити настављен у септембру, како је рекао председник Србије Александар Вучић. Не знам да ли ће бити још неких састанака ван тог дијалога на разним међународним форумима. Тренутно немамо неки приједлог око којег је постигнут договор. О томе се тек разговара. Понекад се ствара утисак као да је све договорено и ријешено", нагласио је Дачић.

Поводом помињања да Приштина жели да узме Бујановац и Прешево, Дачић је рекао да су то све "празне приче" и да ако неко жели да озбиљно разговара, то мора бити дио озбиљног пројекта.

"Желимо најмање лоше рјешење за све. Највише бисмо вољели да земље које нису из овог региона прате тај процес и подрже рејшење до којег дођемо", рекао је Дачић након сусрета са шефицом дипоматије Гане.

Истакао је да Србија, због тога, земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова говори да је то погрешна одлука и да преговарачки процес није приведен крају.

"Нема никаквих активности у правцу демаркације које се спроводе. Постоји административна линија, а њу већ двадесет година контролише Кфор. Никаквих других активности нема. Ако неко мисли да је компромис да треба да добију Прешево, Бујановац, Медвеђу, мислим да не разумију ситуацију у којој се налазе", подвукао је Дачић.

Упитан за референдум о могућем ријешењу за КиМ, Дачић је одговорио цитирајући Черчила да се налазимо "на крају почетка тог преговарачког процеса".

"Трагамо за неким конкретним, како Американци често кажу – креативним рјешењима. Које ће бити прихваћено или не и да ли ће доћи до рјешења, видјећемо. Веома је важно о чему се одлучује и гласа на референдуму", рекао је он подсјећајући да је на неким референдумима постављано питање које није било реално.

Тек када се буде нашло најбоље рјешење за све, према његовим ријечима, биће одржан референдум.

"Али још смо далеко од свега тога", нагласио је Дачић.

Он је истакао да би, ако Србија усљед разграничења добије сјевер Косова, то било затварање пута такозваној Зеленој трансверзали.

"Сјевер Косова је препрека томе", поручио је он.