latinica  ћирилица
20/08/2018 |  18:26 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

У Београду свечано отворен Међународни конгрес слависта

У Београду је свечано отворен 16. Међународни конгрес слависта, на којем учествује 1.200 најугледнијих научника из чак 43 земље. Организацијом овог значајног научног скупа, Београд и Србија потврђују своју улогу у свијету славистике, науке која се бави свеукупном словенском културом и језиком.

У Београду је свечано отворен 16-ти међународни конгрес слависта, на којем учествује 1.200 најугледнијих научника из чак 43 земље. Организацијом овог значајног научног скупа, Београд и Србија потврђују своју улогу у свијету славистике, науке која се бави свеукупном словенском културом и језиком.

Конгрес слависта представља прави историјски догађај, како по броју тако и по звучним именима науке окупљеним из цијелог свијета. Значајан је и по томе, што је наглашено одмах у поздравном говору, што ће слависти дефинисати своје циљеве у 21. вијеку. 

"Учврстити и ширити славистику као науку. Поштујући традицију, његовати традицију међународних славистичких конгреса", рекао је  предсједник Међународног удружења слависта Бошко Сувајџић.

Конгрес се одвија под покровитељством предсједника Србије Александра Вучића, а организацију су помогли Влада Србије и Град Београд.

"Београд је увек имао значајну улогу у свјетском славистичком покрету, Друштвено-лингвистичке науке добијају посебан значај", сматра министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић.

"Када се након завршетка конгреса будете вратили у своје факултете, универзитете, у своје градове, надам се да ћете имати прилику да посвједочите да су Београд и Србија били добри домаћини, да видите гдје је словенски свет данас", навео је министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић.

Конгрес слависта трајаће до 27. августа, а осим радног дијела, предвиђен је и богат пратећи програм који укључује изложбе, округле столове и промоције најновијих књига из области славистике.