latinica  ћирилица
20/08/2018 |  20:08 | Аутор: СРНА

Новинару Драги Пилселу пријете смрћу

Познати хрватски новинар Драго Пилсел добија многобројне пријетње смрћу због јавних критика усташизације земље и захтјева за процесуирање злочина над српским становништвом.
Драго Пилсел (Фото: Goran Mehkek/CROPIX) -
Драго Пилсел (Фото: Goran Mehkek/CROPIX)

Пилсел наводи да је пријавио полицији пријетње смрћу након двоседмичне кампање током које је преко "Фејсбук" странице добио више од педесет увреда и пријетњи.

"Након што ми је послата порука у којој усташа држи заклану главу Србина, био сам приморан да позовем полицију која је дошла у мој дом", каже Пилсел.

Он истиче да су напади почели након што га је бивши министар и некадашњи челник ХДЗ-а Андрија Хебранг прозвао и оптужио посредством новинарке Андрее Латиновић на порталу "Директно" /директно.хр/ за "загађивање медијског простора".

Такође, Хебранг је поручио Пилселу да је "фалсификатор губитничке стране", да "конструише лажи", да је "симпатизер агресорске војске", да "чини злочин према истини", као и да "добро живи од Јудиних шкуда /новац/ из иностранства".

"Исте вечери, након тих Хебрангових увреда и клевета, против мене је почела нова и, од када имам профил на `Фејсбуку`, најжешћа кампања увреда и пријетњи", каже Пилсел за хрватске медије.

Он подсјећа да је Хебрангу засметала конференција за новинаре коју су он и предсједник "Документе" Весна Тершелич одржали у просторијама Куће људских права у Загребу у вези са непроцесуираним злочинима у селима Комић и Пољицима код Удбине.

Пилсел је протестовао зато што су играчи Хрватске на Мундијалу у Русији носили дресове који личе на црне униформе, као и због непримјерених мјеста за концерте контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона /Глина и некадашњи усташки логор "Даница", код Копривнице/.