latinica  ћирилица
20/08/2018 |  22:45 | Аутор: СРНА

На промоцији књиге "Командант" присуствовало око 300 људи

На Сокоцу је вечерас промовисана књига "Командант", историчара Бојана Димитријевића, у којој су осим биографије и војничке каријере некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генерала Ратка Младића представљени и сви значајни догађаји из минулог рата у БиХ.
Промоција књиге Командант - Фото: СРНА
Промоција књиге КомандантФото: СРНА

Промоцији је у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу присуствовало око 300 људи.

Дарко Младић, син српског генерала, рекао је новинарима да је веома срећан што је велики број присутних на овај начин подржао некадашњег команданта Главног штаба ВРС и што се овом приликом спонтано и непланирано телефоном свима из Хага обратио генерал Ратко Младић.

"Књига `Командант` је вредна историјска књига и сада, када се гледа тај период 25 година после рата, може се закључити да је генерал Младић неке ствари чак и пророчански говорио, колико није би схваћен од неких политичких структура, а с друге стране колико га је народ разумео од почетка", рекао је Дарко Младић.

Он је нагласио да је веома задовољан и срећан што без обзира на сву страшну и можда најстрашнију кампању у историји против једног човјека, и даље његов народ стоји уз њега као и првог дана.

Иако је пуно књига написано о генералу Младићу, његов син значај ове књиге види, прије свега, у томе што се један научник, историчар бавио том тематиком, стручно и на основу научне методологије дошао до одређених закључака, који на крају поткрепљују и оно што народ мисли о свом генералу и што су сви они који га знају свједоци његових напора и жртве да одбрани свој народ.

Дарко Младић тврди да је ово прва историографска књига која пише о генералу Младићу на основу анализе докумената и анализе онога што су изговарали учесници тих догађаја са свих страна и важна је због тога што освјетљава правац у коме би требало даље радити на историји Републике Српске.

Он каже да је генерал Младић важан чинилац у историји Републике Српске, али свакако није и једини.

"На овај начин ми би морали да будемо много активнији у, пре свега, анализи онога што нам се десило, и у светлу тога Народна скупштина Републике Српске је одбацила један наметнути документ", додао је он.

Он је напоменуо да је истина једина стратегија одбране генерала Младића, те да се тако треба водити и у одбрани Републике Српске, јер српски народ не смије прихватити наметнуте истине.

"Ми већ деценијама трпимо притисак као народ где нас на силу терају да признамо оно што није било, а ја се питам каква је то истина која мора да се брани судским одлукама и забранама да се прича даље после судских одлука. Ту нешто није у реду", каже Дарко Младић.

Бранислав Пухало, некадашњи шеф обезбјеђења генерала Младића, пренио је вечерас окупљенима у Парохијском дому на Сокоцу своја искуства и присјетио се догађаја из ратног периода када је, како каже, од 24 часа, 25 часова био уз генерала Младића, пуних десет година.

"Причао сам окупљенима о врлинама српског генерала, јер он нема мана, у што су се увјерили сви људи који су га познавали као праводљупца и човјека који је поштовао све правне норме и правила ратовања", каже Пухало.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица није крио задовољство пред новинарима што је генерал Младић телефоном поздравио становнике Сокоца и Хан Пијеска који су се окупили вечерас на промоцији.

"Генерал Младић је овом приликом изнио нека своја запажања која ми морамо сагледати и прихваити, јер је ријеч о историјским чињеницама које требамо чувати, његовати и поштовати вриједности као наш успјех у протеклом периоду у коме смо стварали Републику Српску", навео је Бјелица.

Организатор промоције књиге "Командант" на Сокоцу Милан Јоловић, ратни командант Специјалне елитне јединице ВРС "Вукови са Дрине", истакао је да су посјетиоци овог скупа присуствовали представљању једног историјског документа.

"Димитријевић је на објективан начин написао биографију генерала Младића са свим битним догађајима који су се дешавали у рату од 1992. до 1995. године, уз нагласак на неколико битних историјских догађаја, како за генерала Младића, тако и за Републику Српску, коју смо стварали са њим на челу", додао је Јоловић.

Он је истакао да је огроман број грађана својим присуством овој промоцији дао подршку српском генералу у Хашком трибуналу.

Аутор књиге "Командант" Бојан Димитријевић због здравствених проблема није присуствовао вечерашњој промоцији на Сокоцу, али је у свом писму присутним љубитељима писане ријечи поручио да је ова биографија покушај да се генералов животни и ратни пут хронолошки заокружи на широкој бази консултованих извора и понуди јавности као својеврстан пресјек сазнања о човјеку који и даље привлачи пажњу на бившем југословенском простору.

Бојан Димитријевић је научни савјетник у Институту за савремену историју у Београду и до сада је објавио око 60 ауторских монографија и других издања.