latinica  ћирилица
21/08/2018 |  10:57 | Аутор: СРНА

У Предсједништву БиХ спорно ангажовање лица по основу уговора о дјелу

Предсједништво БиХ већ дужи низ година за обављање послова дефинисаних правилником о унутрашњој организацији ангажује спољне сараднике, због чега је Канцеларија за ревизију институција БиХ издала препоруку да се Предсједништво приликом ангажмана лица по основу уговора о дјелу руководи основном сврхом и суштином таквих ангажмана.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

"У том смислу, уговор о дјелу се може закључити само за послове који су привременог карактера, а послови систематизованих радних мјеста ни у којем случају не спадају у ту категорију", истиче се у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ о обављеној финансијској ревизији Предсједништва БиХ за 2017. годину.

По основу уговора о дјелу, укупни нето издаци Предсједништва БиХ за ангажовање спољних сарадника у 2017. години износили су 219.026 КМ и већи су у односу на годину раније за 34.701 КМ.

Предсједништво је током прошле године на основу уговора о дјелу ангажовало 59 лица, од чега је 30 лица ангажовано за обављање послова из домена рада кабинета Предсједништва, а 29 лица за обављање послова Секретаријата.

Процесом ревизије утврђено је да је од укупног броја ангажованих по основу уговора о дјелу пет лица било ангажовано за обављање послова који су дефинисани правилником о унутрашњој организацији, од тога једно лице за рад у кабинету.

Ревизијом је констатовано и да је у Предсједништву једно лице по пензионисању наставило обављати послове на основу уговора о дјелу.

Предсједништво БиХ упркос низа ургенција које је упутила Централна јединица интерне ревизије Министарства финансија и трезора БиХ још није потписало акт потребан за обављање послова интерне ревизије, који му је достављен 2013. године, истичу ревизори.

У јуну 2017. године Предсједништво је донијело закључак у којем је наведено да се приликом доношења прописа о интерној ревизији није узео у обзир уставом дефинисан положај Предсједништва и његова специфичност у систему органа власти у БиХ, те да је неадекватно и неприхватљиво да функцију интерне ревизије у Предсједништву обавља Централна јединица интерне ревизије Министарства финансија и трезора БиХ.

У закључку се наводи да је потребно интерну ревизију успоставити на начин за који Предсједништво утврди да је најадекватнији позицији и потребама ове институције.

У препоруци Канцеларије за ревизију институција БиХ истиче се да је Предсједништво дужно успоставити функцију интерне ревизије, као дио свеобухватног система јавне интерне финансијске контроле.

"С циљем рјешавања наведеног питања, потребно је остварити сарадњу и комуникацију с надлежним институцијама", наводи се у извјештају о финансијској ревизији Предсједништва БиХ у 2017. години.

Ревизори су констатовали и да Предсједништво БиХ, упркос ранијим препорукама, и даље готовински плаћа трошкове смјештаја у земљи, те да у 2017. години није било активности на спровођењу одлуке из 2013. године о постепеном преобликовању кабинета официра за везу из реда бошњачког и српског народа.