latinica  ћирилица
21/08/2018 |  14:04 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Чешка делегација у Бањалуци - јачање сарадње

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић састали су се данас у Бањалуци са делегацијом Чешке, коју је предводио предсједник Храдец Кралове регије, Јижи Штепан.
Златан Клокић и чешка делегација - Фото: РТРС
Златан Клокић и чешка делегацијаФото: РТРС

Клокић је исказао интерес за бољу сарадњу и размјену искустава у неколико области између Српске и Храдец Кралове регије.

- Разговарали смо о појачаној спољнотрговинској размјени, потенцијалном инвестирању у Републику Српску, о туристичкој сарадњи, прије свега у области бањског и зимског туризма, као и у области привреде, енергетике, дрвопрераде и металског сектора. Рекли смо им да се трудимо свим снагама да побољшамо пословну климу како бисмо били још привлачнији за нове инвеститоре - рекао је он.

Клокић је делегацију из Чешке информисао о томе да су пореске стопе у Републици Српској међу најнижим у Европи и да је цијена електричне енергије најнижа у региону, а разговарано је и о искуствима Чешке у области евроинтеграција и коришћења претприступних фондова.

Договорено је да се у наредном периоду интензивира међусобна сарадња, направи списак сектора са конкретним роковима како би се што прије кренуло у њихову реализацију, између осталог и кад је у питању здравствени сектор.

- Предложили смо да се организују студијске посјете наших љекара у неке од болница из ове регије, али и да њихови љекари дођу код нас. Надам се скорој размјени искустава и кад је у питању бањско лијечење - рекао је Богданић.

Клокић и Богданић су исказали значај споразума који су обје стране потписале 2013. године. Споразум доприноси даљем учвршћивању међусобне сарадње између институција, организација које дјелују на територији Републике Српске и Храдец Кралове регије, а све с циљем унапређења регионалне економске сарадње, научно-техничке, културне и спортске сарадње, саопштено је из Бироа Владе са односе са јавношћу.

У оквиру посјете, делегација из Храдец Кралове регије посјетила је Универзитетско клинички центар Републике Српске.