latinica  ћирилица
21/08/2018 |  15:08 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Вучић: Људе у Србији сада чувају моћна и снажна крила

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на пријему ремонтованих авиона "миг 29" да људе у Србији од данас чувају моћна и снажна крила, много озбиљније и снажније него у претходном периоду и захвалио руском предсједнику Владимиру Путину на помоћи у јачању одбрамбене моћи Србије.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Данас је важан дан за Србију, први пут сте видели моћна крила Србије. Прва два, од оних које смо добили из Русије, чији смо ремонт и надоградњу платили, примљена су у оперативну употребу", рекао је Вучић на Аеродрому Батајница, у присуству министра одбране Александра Вулина и руског амбасадора Александра Чепурина.

Он је рекао да се нада да ће авиони носити имена српских пилота, Љубише Величковића, Животе Ђурића, Зорана Радосављевића и Миленка Павловића, "јунака који су дали живот на олтар отаџбине" у НАТО агресији 1999. године.

Вучић је најавио да ће на великој Војној паради поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, по први пут у ваздуху бити приказано осам "мигова", којима ће летјети српски пилоти.

"Данас имамо три `мига 29` у ресурсу, за само 10 до 12 дана имаћемо шест, а за два месеца имаћемо девет. Најмање осам летеће већ почетком новембра на великом митингу који организујемо. Имамо ми и `мигове 21`, али то није за поређење. Тиме показујемо колико је Србија ојачала и напредовала", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће у року од 12 до 14 мјесеци Србији бити испоручено седам хеликоптера које је купила, од којих су четири "ми 35", који спадају у најбоље хеликоптере у свијету, као и три "ми 17" хеликоптера, те девет хеликоптера "а 145".

Он је истакао да постоји још један аранжман са Русијом, али о коме још неће да говори јавно.

"Хоћу да захвалим председнику Путину на подршци развоју српских оружаних снага, министру одбране Русије Сергеју Шојгуу и руским војницима и стручњацима који овде заједно са српским стручњацима раде на ремонту и поправљању борбене готовости наше армије", рекао је Вучић.