latinica  ћирилица
03/09/2018 |  12:15 ⇒ 12:16 | Аутор: Агенције

Више од 1.600 миграната ове године страдало на путу до Европе

Више од 1.600 људи ове године се утопило или је нестало у покушају да се домогне Европе, од којих више од 1.500 у Средоземном мору, наводи УНХЦР.

У извјештају, који је УНХЦР назвао "Путеви очајника", указује се на смањење укупног броја људи који стижу у Европу преко Медитерана, али и нагли пораст броја "дављеника".

На сваких 18 особа које су дошле у Европу преко централног  Медитерана у првих седам мјесеци 2018. године, једна особа је нестала, што је више него у истом периоду 2017. године, када је однос био један утопљеник на сваке 42 особе пристигле у Европу истом рутом.

- Овај извјештај поново потврђује да је Средоземно море једна од најопаснијих рута на свијету - рекла је шефица Бироа за Европу УНХЦР-а Паскал Моро.

- С обзиром на то да је број новопристиглих на обале Европе у паду, више се не поставља питање може ли се Европа изборити већ може ли Европа скупити хуманост да спаси животе - истакла је она.

Протеклих мјесеци УНХЦР је, заједно с Агенцијом УН-а за миграције, апеловао за транспарентан, регионални приступ спашавању и искрцавању људи који су се затекли у водама Средоземног мора.