latinica  ћирилица
11/09/2018 |  08:33 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Викариј московског патријарха присуствоваће освештању темеља Руско-српског центра

Архиепископ јегоревски Матеј, викариј московског патријарха односно његов замјеник, са ипођаконима и свештеницима и архимандрит Игњатије из сретењског манастира, представљаће Руску православну цркву на освештању темеља Руско-српског центра у Бањалуци, сазнаје Срна у Одјељењу за спољна црквена питања Руске православне цркве.
Изглед руско-српског храма који ће бити изграђен у Бањалуци (Фото: Pravoslavlje.ru) -
Изглед руско-српског храма који ће бити изграђен у Бањалуци (Фото: Pravoslavlje.ru)

Освештање темеља храма и духовно-културног центра, којем ће присуствовати и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, биће 17. септембра, а свечаност ће почети у Саборном храму Христа Спаситеља.

У 9.00 часова почеће Света архијерејска литургија, коју ће служити више епископа, свештеника и ђакона Руске и Српске православне цркве.

Формирање свечане литије планирано је у 12.00 часова испред Храма, а потом одлазак до новосаграђених темеља у насељу Алеја "Центар".

У 13.00 часова је освештање темеља Храма.

Из Парохије бањалучке позивају вјернике да тога дана у што већем броју присуствују светој литургији и свечаној литији.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик раније је изјавио да је ово важан догађај са културног и вјерског становишта и позвао јавност да тог дана буде окупљена у Бањалуци.

Предсједник Српске је нагласио да је Влада Српске већ раније обезбиједила три милиона КМ за почетак изградње овог центра који обухвата не само вјерски објекат, већ и просторије за разне манифестације културе, па чак и боравак одређеног броја људи.

"То је прилика да још једном потврдимо значајно пријатељство са Руском Федерацијом. У томе видимо само сарадњу два братска народа и двије земље које се поштују", истакао је Додик.

Он је поручио да ће Република Српска учинити све неопходне организационе припреме, од којих су неке већ у току, у које су укључени представници Епархије бањалучке, да би догађај био на највишем могућем нивоу.