latinica  ћирилица
17/09/2018 |  10:27 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

"Мачак у чизмама" пред публиком у Суботици

Дјечије позориште Републике Српске извешће данас у Суботици представу "Мачак у чизмама", у оквиру 25. Међународног фестивала позоришта за децу на којем учествују театри из 12 земаља.
Представа - Фото: РТРС
ПредставаФото: РТРС

Ову надалеко познату бајку Шарла Пероа, бугарски редитељ Тодор Валов поставио је на сцену Дјечијег позоришта Српске у форми гротескног кабареа, који има за циљ да насмије и провоцира, али и исмијава људску глупост, лакомисленост, сујету, поткупљивост и жељу за интригама, саопштено је из Дјечијег позоришта Српске.

Јубиларни 25. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици свечано је отворен јуче и трајаће до петка, 21. септембра.

У оквиру такмичарског програма овог фестивала учествоваће маштовите и узбудљиве представе за дјецу из цијелог свијета – њих 14 из 12 земаља, те ће се осим позоришта из Српске, суботичкој публици представити и театри из Пољске, Велике Британије, Србије, Турске, Македоније, Хрватске, Бугарске, Бразила, Црне Горе, Аустрије и Мађарске.

О наградама ће одлучивати трочлани међународни жири који чине истакнути свјетски позоришни умјетници и стручњаци - дански глумац, управник развојног центра драмских умјетности за дјецу и младе и организатор Априлфестивала посвећеног позоришту за младе Хенрик Кохлер, познати мађарски редитељ, професор и драмски писац Ђула Урбан, као и српска глумица, професор и театролог Маријана Прпа Финк.

Специјалан програм у оквиру обележавања јубилеја Фестивала биће посвећен кинеском позоришту за дјецу и у оквиру њега ће бити уприличена изложба и двије представе у извођењу театара из Кине.