latinica  ћирилица
18/09/2018 |  07:10 ⇒ 19/09/2018 | 09:08 | Аутор: РТРС

Обиљежене 23 године од одбране западних граница Српске (ФОТО)

Данас су обиљежене 23 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, у којој је са подручја Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице убијено 138 лица, а материјална штета у насељеним мјестима се процјењује на око 180 милиона КМ.

У Козарској Дубици програм обиљежавања почео је служењем парастоса погинулим српским борцима код Спомен-крста и полагањем вијенаца.

Парастосу су присуствовали члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, делегација Народне скупштине Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, конзул у Генералном конзулату Србије у Бањалуци Драган Протић, те бројни други званичници који су по завршетку парастоса положили вијенце код Спомен-крста страдалим цивилима и војницима у агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995.

Обиљежавање 23 године од одбране западних граница (Фото: РТРС)

Иванић је рекао да је одбраном Козарске Дубице од хрватске агресије одбрањена цијела Крајина и западна граница Републике Српске.

- Да није било Дубице и храбрих људи који су се борили, бојим се да би данас Република Српска изгледала пуно другачије и лошије. Захваљујући храбрости народа овог краја, првенствено бораца, одбрањена је Козарска Дубица, а тиме практично и цијела Крајина - рекао је је Иванић.

Обиљежавање 23 године од одбране западних граница (Фото: РТРС)

Дан одбране западних граница Српске обиљежен је и у Новом Граду, гдје је служен помен у насељу Туњица и положени вијенци код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата. 

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да је напад Хрватске војске у септембру 1995. године догађај без преседана у новијој историји.

- Нападнуте су општине Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и дио Градишке, простори који никад нису били већински хрватски. Очигледно је да је идеја била да се настави план Независне Државе Хрватске из Другог свјетског рата, да се очисте Срби на простору до Дрине - рекао је он.

Нови Град (Фото: СРНА)

У Костајници је 23 године од одбране западних граница обиљежено полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у протеклом рату у градском парку.

Начелник општине Драго Бундало рекао је да је током хрватске агресије причињена материјална штета на територији ове општине процијењена на 40 милиона КМ, али да тужба против Хрватске још није подигнута.

- За два дана на Костајницу је пало 6.000 граната и град је био тотално разрушен. Урадили смо процјену штете и прослиједили надлежним министарствима с циљем да Република Српска, па и БиХ, припреми тужбу против агресора, али очигледно, због неких политичких разлога, та тужба никад није подигнута. Ипак, успјели смо да се опоравимо и изградимо наш град за живот у миру - истакао је Бундало.

Костајница (Фото: СРНА)

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске, који је одлуком Владе Српске сврстан међу најзначајније датуме новије историје.