latinica  ћирилица
18/09/2018 |  15:45 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд неће признати Косово као нелегалну творевину

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се сигурно неће догодити да Београд прво призна самопроглашено Косово, па да тек онда настави да разговара са Приштином о разграничењу.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

"Србија неће признати Косово, па онда наставити разговоре. То се сигурно неће десити", рекао је Дачић поводом става предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да ће Србија прво признати Косово, па онда разговарати о разграничењу.

Шеф српске дипломатије је истакао да Београд неће признати "нелегалну творевину", додавши да не зна да ли ће се Тачи ускоро срести са америчким предсједником Доналдом Трампом, што су објавили поједини медији.

"Ми имамо свој став, не признајемо Косово као нелегалну творевину", рекао је Дачић новинарима послије састанка са министром спољних послова Каба Верде Луишом Филипеом Таварешом.

Дачић је подсјетио да је и сам Тачи говорио да нема рјешења без Србије и да Србија неће признати независност самопроглашеног Косова, упозоривши истовремено да неријешени проблем блокира перспективу Београда и Приштине.

Он је навео и да ће Трамп, током предстојеће Генералне скупштине УН у Њујорку направити пријем за учеснике као и да ће, вјероватно, имати низ билатералних састанака.

Дачић је потврдио да ће бити у делегацији Србије коју ће предводити премијер Ана Брнабић и која ће учествовати на тој сједници УН.