latinica  ћирилица
18/09/2018 |  15:54 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Град Требиње уручио 38 одлука о додјели новца за самозапошљавање

Град Требиње уручио је 38 одлука о додјели новца из буџета за самозапошљавање и проширење приватног бизниса. Ријеч је о трећем позиву и подршци лицима, која нису имала стално запослење. Новчана средства су бесповратна.

Стимулативну подршку Град је намијенио за пољопривреду, занатство и трговину. Виолета Ратковић, незапослена мајка са дипломом високе школе, на бироу за запошљавање је девет година. Са породицом жели да повећа број крава и производњу сира.

"До сада смо у том раду били успјешни, желимо и даље да се бавимо и да унаприједимо тај посао", рекла је Ратковић.

Мирослав Кисин, као некомерцијално домаћинство, жели да допуни дјелатност у производњи традиционалних врста сирева. 

"Проширујем дјелатност у домену руралних услуга у туризму", изјавио је Кисин.

Новчани износи зависе од пројеката, и крећу се од четири до десет хиљада марака. За тридесет осам лица, која ће у наредне двије године бити скинути са бироа за запошљавање, обезбијеђено је двјеста двадест двије хиљаде марака. Крајем децембра истиче прва година за лица, која су већ покренула бизнис, на основу првог позива за самозапошљавање.

"Људи који су изашли на тржиште, поготово пољопривредници, имаће подршку градске управе, и мимо исплате другог дијела средстава крајем ове године", истакао је директор Агенција за развој малих и средњих предузећа Дражен Боршковић.

Двије трћине новца исплаћују се на почетку, и једна трећина на крају прве године бизниса.

"Овим програмом самозапошљавања ријешено је деведесет осам људи, односно деведесет осам породица се одлучило да започне свој живот на слободном тржишту. Ти људи нису чекали да запослење од мене, нису молили", нагласио је градоначелник Требиња Лука Петрровић.

Позив за самозапошљавање отворен је до краја децембра, а пријаве пројеката биће разматране сваког мјесеца.