latinica  ћирилица
18/09/2018 |  16:07 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

У Дому здравља у Новом Граду поново отворена гинеколошка амбуланта

У Дому здравља у Новом Граду поново је отворена гинеколошка амбуланта. Пацијенткиње са овог подручја до сада су одлазиле на прегледе у болницу у Приједор.

Због одласка гинеколога из Дома здравља у Новом Граду прије осам година затворена је гинеколошка амбуланта и породилиште. Отварању амбуланте обрадовале су се пацијенткиње.

У Дому здравља у Новом Граду на овај начин подигли су ниво здравствених услуга. Благовремено су упутили љекара на специјализацију.

"Ово је једина служба која је недостајала Дому здравља у Новом Граду, тако сада имамо заокружену цјелину. Значи наши пацијенти могу комплетно обавити здравствену заштиту", рекао је директор Дома здравља Зоран Рађеновић.

"Поред вођења трудноће у оквиру примарне здравствеен заштите циљ нам је првенција и рано откривање малигних стања грлића које све више узима маха", истакао је љекар специјалиста гинекологије и акушерства Душко Ћургуз.

"ЈЗУ Дом здравља је кроз процес сертификације и акредитације десет тимова породичне медицине и Центра за ментално здравље као и Центра за базичну рехабилитацију показала јасну опредјељеност за унапређење сигурности и квалитета у процесу здравствене заштите", додала ја координаторка квалитета здравствене заштите у Дому здравља Владана Дакић.

Влада Републике Српске уложила је у посљедње четири године око два милиона марака у модренизацију Дома здравља. Опремање амбуланте помогла је и општина.

"Ми ћемо настојати и у наредном периоду да им помогнемо у првом реду да им нађемо начин да набавимо санитетско возило које је овдје неопходно због ширине простора на коме пружају здравствену заштиту". поручио је министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

"Општина Нови Град је у буџету за 2018.годину обезбједила средства у износу од 30.00 КМ која су намјењена за овај пројекат", каже начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Према доступним подацима Нови Град годишње постаје богатији за 170 дјеце.