latinica  ћирилица
18/09/2018 |  17:38 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Да ли ће Македонија промијенити име и ући у НАТО?

Да ли ће Македонија промијенити име и ући у НАТО, одлучиће грађани на референдуму 30. септембра, а у међувремену ова држава постала је полигон за западне званичнике који у низу долазе да подрже референдум.

Након Столтенберга и Меркелове и амерички министар одбране био је Скопљу, и оптужио Русију да финансира групе које се противе референдуму.

Дан одлуке о будућности Македоније све је ближе, али све мање је одлука остављена грађанима. Ако се пита Америка, у референдум су се, као и у изборе у САД, уплели Руси. 

Међутим, осим што ни сам Заев, нема доказе, САД и ЕУ су толико присутни, како кажу аналитичари, да се њихово мијешање подразумијева.

"Мислим да је Русија активна самим тим што спонзорише одређене партије. С том разликом да је у Македонији већ са 80 одсто људи рекло да жели у ЕУ, тако да се мијешање Запада доживљава као нормална пропаганда", рекао је аналитичар Петар Арсовски.

"Нема дана да неко из ЕУ не долази у Макеоднију", каже аналитичар Александар Пандов.

Осим подршке Запада, Зоран Заев се обезбиједио и готово скандалозним референдумским питањем: Да ли сте за чланство у Нато и ЕУ, са прихватањем споразума о промјени имена са Грчком? Чињеница је да то јесте трик питање, али у суштини се и не може раздвојити, кажу аналитичари.

"Бадава питамо људе да ли су за ЕУ и НАТО, знамо да јесу, и бадава питамо да ли су за промјену имена, знамо да нису. Питање, имајући у виду да ли сте за ЕУ и НАТО, имајући у обзир цијену коју требате платити. Мислим да је у овој фази прави контекст у којем то питање мора да се постави", додао је Арсковски.

С обзиром да је опозициона ВМРО-ДПМНЕ позвала чланство на бојкот референдума, питање није, да ли ће већина бити за, него да ли ће изаћи довољан број грађана за цензус. 

"Сигурно да не", тврди Пандов.

"То не зна нико. Мозе се очекивати да дођемо близу, међутим цијели овај регион је уморан од стауса кво, тако грађани Македоније желе неку промјену", закључио је Арсовски. 

Референдум није правно обавезујући па се договор о промјени имена мора изгласати у Парламенту, у којем Заев нема потребну двотрећинску већину. Ипак, очекује се да ће одлука грађана на референдуму утицати на посланике ВМРО-ДПМНЕ да прихвате споразум.