latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:45 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Приједор: Положен камен темељац за нови производни погон концерна "Колектор"

У Приједору су потписани уговори и положен камен темељац за изградњу постројења словеначког предузећа „Колектор“.

Ово предузеће би у наредном периоду требало да запосли између 400 и 500 Приједорчана. Пријем и обука првих 50 радника већ је у току.

Један од првих полазника Колекторове обуке је и Хозе Мариа Фонтес Сорибес. Овај машински инжењер недавно се из Шпаније доселио у Приједор, и каже да је посао у Колектору одлична прилика, посебно за младе.

"Мени је драго да оваква фирма долази у Приједор, да се град унапређује и да млади људи овдје имају добар посао", рекао је Сорибес.

Радно мјесто технолога машинске обраде у овом предузећу, добио је и Борис Јавор. Како каже, са Колектором ће у Приједор стићи и нове, модерне технологије из области машинске обраде.

"Можемо рећи, са поносом, то ће бити један дио алатнице, и одсјек машинске обраде. То је једниствен облик машинске обраде на нашим просторима, што ће давати неке нове технологије које још у Приједору нису биле", истакао је Борис Јавор, машински инжињер.

Предузеће ће бити смјештено у кругу индустријске зоне Целпак, гдје је изграђена модерна саобраћајница која ће олакшати приступ самом погону. Како су истакли из словеначке компаније, производиће углавном дијелове за ауто-индустрију.

"Са наше стране ће бити одговорност да пружимо овим просторима радна мјеста са великом доданом вриједношћу", нагласио је Валтер Лебан, члан управе концерна „Колектор“.

Управо нова радна мјеста оно је чему се највише радују у Градској управи. Према најавама, у првој фази пројекта требало би да буде запослено око 110 Приједорчана, док ће у наредним фазама тај број расти и до 500.

"Ми у граду Приједору смо изузетно задовољни јер смо добили једног сјајног инвеститора, који носи нову концепцију, коју ћемо настојати да презентујемо овдје у Приједору и вјерујем да ће они утицати на колективну свијет и радника и послодаваца", нагласио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Вриједност инвестиције је око 3 милиона марака. Град Приједор обезбиједио је око 1,3 милиона КМ за почетне радове на конструкцији производног погона и уређењу екстеријера, док ће „ Колектор“ у каснијој фази опремања погона уложити приближно исти износ средстава.