latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:59 ⇒ 20/09/2018 | 08:46 | Аутор: РТРС

Голић: Рјешавање гудронске лагуне комплексно питање

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић присуствовала је данас првом састанку Радне групе за праћење активности на реализацији збрињавања гудронског отпада, насталог обављањем технолошког поступка у постројењу Рафинерија уља Модрича, на којем је генерални менаџер њемачке компаније МУЕГ Мителдојч Умвелт Улф Лејстиков представио могућности збрињавања киселог гудрона на еколошки прихватљив начин и у скалду са позитивном праксом у земљама ЕУ које су ријешиле овај проблем.
Голић у Модричи - Фото: РТРС
Голић у МодричиФото: РТРС

Голићева је истакла да је рјешавање гудронске лагуне у насељу Модрича 4 – Гаревац комплексно питање чије рјешавање ће трајати неколико година. Она је нагласила да Министарство инсистира да се изабере најефикаснија метода која ће имати најмање посљедица, а највише користи за становништво које живи у околини те лагуне.

На састанку је договорено да Рафинерија уља Модрича покрене активности за израду пројектне документације за рјешавање овог еколошког проблема, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Гудронска лагуна је настала у пероиду од 1967-1996. приликом процеса процеса отпадних уља сумпорном киселином.