latinica  ћирилица
19/09/2018 |  18:06 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Охрабрујуће процјене - раст БДП-а у наредне три године износиће пет одсто

Раст бруто домаћег производа у Републици Српској, према пројекцијама Министарства финансија, у сљедеће три године требало би да буде на нивоу пет одсто. Резултат тога је, кажу, значајан раст привредне активности и раст прихода у буџету. Тиме ће, тврде, бити омогућени услови за веће плате и пензије, и повећање броја запослених и у наредном периоду. Економисти сматрају да сад треба радити на поправљању структуре БДП-а.

Бруто домаћи производ у Републици Српској узастопно расте скоро четири године. Гледано по тромјесечјима , то је 15 квартала.

"Реална стопа раста БДПа у 2017. години износила је 3,1 одсто, а такође у првом кварталу 2018.године посматрано у односу на исти период 2017.године, имамо исто раст од 3,1 одсто", рекла је Јелена Поповић, помоћник министра финансија.

Огњен Игњић из Завода за статистику истакао је да је када се говори о структури бруто домаћих производа најзначајније је учешће Трговине са 11, 7 одсто, затим прерађивачке индустрије са 11,3 одсто.

"Највећи реални раст по подручјима дјелатности забиљежен је у дјелатностима пружања смјештаја, припремем и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство", додао је Игњић.

Раст БДПа као збир свега онога што је произведено у Републици Српској показује да је дошло до значајног повећања привредне активности, кажу економисти. Сматрају да сада треба радити на поправљању структуре бруто домаћег производа.

Посљедице раста БДПа су вишеструке, кажу у Влади Републике Српске. 

"Овим су обезбјеђени услови да се кроз реформске мјере Владе омогући раст плата и повећање броја запослених као и повећање пензија што ће бити настављено и у наредном периоду", истакла је Поповићева.

А средњорочне пројекције Владе Српске за наредне три године говоре да би реална стопа раста БДПа требало да дође на ниво пет одсто.