latinica  ћирилица
20/09/2018 |  14:57 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Ђајић: У понедјељак прва операција у новим хируршким салама

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је Срни да ће у понедјељак, 24. септембра, промотивну операцију у новоопремљеним хируршким салама у сјеверном крилу УКЦ-а обавити домаћи и руски љекари из Санкт Петербурга.
Владо Ђајић - Фото: СРНА
Владо ЂајићФото: СРНА

"Ријеч је лапароскопској операцији тумора дебелог цријева уз минималан рез, послије које се пацијент врло брзо опоравља и бива пуштен кући након само неколико дана. Разлика између ове и класичне операције дебелог цријева је огромна, а довољно је рећи да након класичне операције пацијент остаје у болници и до 15 дана, а на боловању од три до шест мјесеци", рекао је Ђајић.

Ђајић је објаснио да ће након пресељења свих клиника под један кров, у суботу, 22. септембра, бити много лакше организовати рад и збрињавање најугроженијих пацијената.

"До сада смо санирали, адаптирали и пустили у функцију Централни медицински блок у којем ће лежати пацијенти, радимо адаптацију јужног крила гдје ће бити поликлинички дио и Кардиохирургија и завршили смо сјеверно крило, гдје је смјештен Ургентни центар и Патологија", рекао је Ђајић.

Он је додао да ће у сјеверном крилу бити збрињавани сви хитни случајеви, гдје је смјештена Интензивна њега и новоопремљене хируршке сале, какве имају само најсавременији здравствени центри на свијету.

Ђајић је напоменуо да ће ово значити огроман технички и организациони напредак, јер се приликом збрињавања пацијената неће губити на времену због довожења са старе локације на Паприковац, ради ЦТ-а и магнетне резонанце.

"Веома често изљечење пацијената једнако зависи од стручно пружене помоћи колико и од времена пружене помоћи. Сада ће пацијенти у Ургентном центру на самом пријему имати комплетну дијагностику, гдје ћемо пацијента моћи да обрадимо за десетак минута и да га само десетак метара даље збринемо у једној од двије врхунски опремљене хируршке сале", нагласио је Ђајић.

Према његовим ријечима, већ су комплетирани тимови за хитна збрињавања пацијената која ће се мјерити минутима, а не сатима, што је од великог значаја за пружање здравствених услуга.

Ђајић је напоменуо да је ове године више од 100 наших љекара ишло на едукацију у иностранство, како би спремно дочекали рад на најсавременијој опреми.

Он је најавио да би новоизграђено сјеверно крило УКЦ-а требало свечано да отворе предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и он, као генерални директор највеће здравствене установе у Српској.

"Очекујемо делегацију из Србије, коју ће чинити око 20 љекара и директора водећих здравствених установа, као и министар здравља Србије Златибор Лончар. Имамо најаву да би отварању могао да присуствује и предсједник Србије Александар Вучић", рекао је Ђајић.

Ђајић је истакао да очекује да ће на церемонију отварања доћи од 5.000 до 10.000 грађана из свих дијелова Српске, као и многобројне високе званице.

Он је додао да ће овом догађају присуствовати и врхунски професори из клинике "АКХ" из Беча, који ће са УКЦ-ом и са бањалучким Медицинским факултетом потписати уговор о сарадњи, на основу којег ће већи број љекара са УКЦ-а моћи да борави на едукацији и да одради дио специјализације у Бечу.

"Наш циљ је да љекари из ове престижне клинике и убудуће долазе у Бањалуку, јер планирамо да УКЦ економски отворимо и за пацијенте из иностранства, који нису осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске и који би услуге плаћали по одређеним цијенама", рекао је Ђајић.

Он је додао да све запослене у УКЦ-у након отварања сјеверног крила чека тежак посао пресељења пацијената са старе локације.

"Сада имамо око 150 пацијената на доњој локацији које требамо превести на Паприковац и паралелно организовати рад на двије локације. Очекујемо да ће у наредних 10 до 15 дана пресељење бити завршено и да ће сав посао бити организован на Паприковцу", рекао је Ђајић.