latinica  ћирилица
20/09/2018 |  16:16 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Фоча: Пуштен у саобраћај мост; Универзитетска болница добија савремену опрему

У Фочи је пуштен у саобраћај жељезни мост "9.мај" који је порушен прије 23 године у Нато бомбардовању. Озваничена је и изградња Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“, као и почетак опремања Универзитетске болнице Фоча.

Предата је употребна дозвола за жељезни мост "9. мај" дужине од 187 метара и широког 10,5 метара. За изградњу моста са двије коловозне траке и тротоарима општина Фоча и Влада Српске издвојиле су по милион и по марака.

 Ускоро почиње и опремање Универзитетске болнице – пројекат вриједан 15 милиона марака. Предсједник Милорад Додик је подсјетио да у Универзитетској болници, након успјешно завршеног пројекта енергетске ефикасности, којим су сви павиљони добили нову фасаду са термоизолацијом, спољну столарију и нови систем гријања, слиједи набавка савремене опреме.

- Драго ми је што ћемо болницу овим опремањем подићи на ниво новоизграђених болница и да ће имати све најсавременије апарате и инструменте. Наравно, запослене вјероватно очекује период мале едукације и дообука, али у томе се састоји живот. Никада не смијемо стати да се образујемо и држимо корак са свијетом који тако брзо иде - истакао је Додик.

Директор Универзитетске болнице Радмил Марић очекује да би већ у октобру могло почети унутрашње реновирање и опремање.

- Тендер је отворен прије два дана, изабран је најбољи понуђач и остало је ствар процедуре. Очекујемо у наредном месецу да би могли да почнемо са грађевинским радовима, а затим и са уношењем опреме - рекао је Марић.

Положен је и камен темељац за Дјечији вртић за шта је обезбијеђено два и по милиона марака, а очекује се да буде изграђен за 240 радних дана.

У протекле четири године Влада Српске је питем разних пројеката у Фочу уложила 50 милиона марака. Истакнуто је да је Фоча примјер одличне сарадње локалне и републичке власти.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упознао се са радом Медицинског факултета у Фочи и Центра за биомедицинска истраживања, јединог Републици Српској.