latinica  ћирилица
20/09/2018 |  18:04 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Циљ протеста у Бањалуци дестабилизација; у све умијешана и америчка амбасадорка!

Из МУП-а су данас саопштили и да неће дозволити било какво ометање планиране посјете руског шефа дипломатије, а у случају незаконитог поступања грађана, најавили су да ће предузети све мјере и радње како би била идентификована и процесуирана та лица. Против чланова групе „Правда за Давида“ који су се синоћ окупили испред Полицијске управе у Бањалуци, супротно Закону о јавном окупљању, биће поднесене прекршајне пријаве.

Два дана прије доласка шефа српске дипломатије Сергеја Лаврова у Републику Српску, Бањалуку је посјетила америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормик. Због незаинтересованости студената, предавања на Економском факултету није одржала, али је зато, како тврди предсједник Додик, умијешала прсте да се у граду на Врбасу изазове хаос на улицама. Сматра да је све исценирано уочи доласка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у Бањалуку.

"Директно она је урадила то да се подигне атмосфера те врсте и несумњиво је јасно да играју на причу дестабилизације", рекао је Додик новинарима током посјете Бијељини.

Не желећи да појединци Србију поново оптуже за мијешање у изборни процес у БиХ, српски министар одбране Александар Вулин с опрезом коментарише дешавања у Републици Српској и протесте у Бањалуци. Али је послао поруку да је српски народ сачувао Републику Српску и да је само они могу изгубити.

"Шта год да радите, Републику Српску не можете изгубити. Ако је будете бранили, нико вам је не може одузети. И нико је не може сачувати ако је будете давали странцима. Нико је никада неће вољети као што је ви волите и ваша Србија“, рекао је Вулин.

Колико званични Београд прати дешавања у Републици Српској потврда је и посланика СНС-а у Скупштини Србије Владимира Ђукановића, који је рекао да се, након синоћњих дешавања у Бањалуци, ситуација у Републици Српској компликује. Оцијенио је да опозицију искључиво занима насилно рушење предсједника Републике Милорада Додика.

"Морамо да пратимо интезивно шта ће се тамо дешавати, јер неко покушава да руши тамошњи систем, да Српску убаци у Федерацију кроз слабљење и довођење оних који би Српску ослабили“, изјавио је Ђукановић.

Да ли је опозиција за анархију или за демократске и фер изборе? Одговор на ово питање од представника опозиције и Савеза за побједу затражио је потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић.

"Позивам их да се изјасне. Они морају да кажу за шта се залажу - да ли су за демократксе изборе, да народ у фер и демократској борби одлучи ко треба да води Републику Српску или су за анархију, насиље и позиве на линч о којима говоре на скуповима", нагласио је Стевандић.

У ишчекивању одговора, предсједник Републике Српске најавио је да ће један од његових приједлога бити да Српска у свом буџету више не издваја средстава за плате тужилаца. Пита због чега синоћњи протест није био усмјерен ка тужилаштву , од кога се очекује одговор о случају трагичне смрти Давида Драгичевића.