latinica  ћирилица
20/09/2018 |  18:44 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Осуда пријетњи групе "Правда за Давида"

Пријетње групе “Правда за Давида” изречене испред зграде Полицијске управе Бањалука осудили су припадници борачких удружења и бројни аналитичари из Републике Српске и Србије. Истичу да су забрињавајуће пријетње породицама функционера Републике Српске, ширење протеста на још једно градско насеље, позив иностраним центрима моћи - да интервенишу, али и поруке да је дошао крај већини институција Републике Српске.

Представници групе “Правда за Давида” пред Полицијском управом су узвикивали да преузмају правду у своје руке.

"Сутра сам овде, још максимално прекосутра, а онда идемо хватати убице и злочинце рукама", рекао је на скупу Давор Драгичевић.

Говорници су поручили да више не постоји власт Милорада Додика. Да је почео процес оснивања нове државе по мјери чланова Групе и њихове дјеце. Све вријеме ношен је пано са портретима истакнутих функционера Српске који су описани као заштитници убица дјеце, уз још понеку погрду.

Захтијевано је да одговорни за смрт Давида Драгичевића буду доведени да клекну пред чланове Групе.

"Затрћу ја свима и загрнути сјеме и прецима и потомцима. И свијећу угасити славску", додао је.

Од полицајаца је тражено да скину униформе и, како су рекли, пређу на страну народа. Са истог мјеста, амбасадорима иностраних држава послато је писмо којим је описана полиција Српске.

"Пред зградом су нас дочекали полицијци са дугим цијевима и репетиране пушке су уперили у нас. Иза зграде је специјална полиција која само чека команду”, рекао је члан групе.

И Данијела Ратешић Дошен, чланица групе, рекла је:
“Овим људима овде не смије фалити длака с главе. Иначе, неко ће некога помести. А то нећемо бити ми".

И овога пута је речено да ће Група са било ким у сарадњу да би постигла циљ.

"Зови вехабије, сорошевце моје, терористе, све зовите...(нека снима. Нека они раде свој посао, ја ћу свој)”, изјавио је Давидовић.

На страницама групе, уз коментаре који пружају подршку Давору Драгичевићу да расвијетли околности смрти сина Давида, објављивани су и коментари особа из Федерације који су предлагали рушење полицијске зграде артиљеријском паљбом. И нудили се да они то лично учине. Ништа ново, јер група “Правда за Давида” мјесецима добија подршку из тог ентитета, и то од бројних припадника тзв. Армије БиХ. Међу њима је и Самир Садиковић Село, ратни командант бугојанске бригаде тзв. Армије БиХ.

Захтјеве групе подржавају и организације које истовремено инсистирају на укидању геноцидне творевине, како зову Републику Српску. А, да је проширење протеста до мјеста које симболизује полицију Српске, дио диригованог пројекта, увјерен је ратни командант српске специјалне јединице “Вукова са Дрине” Милан Јоловић Легенда.

"Сваки нормалан човјек види да је то дириговано и да јер пројекат рушења Републике Српске и рушења МУП-а Српске. Дефинитивно виде да не могу побиједити и иду на минирање избора”, каже Јоловић.

Да избора неће бити Давор Драгичевић и његове присталице поручили су и испред зграде Полицијске управе. А, управо том темом бави се, у новом броју, београдски магазин “Нови печат”. Аутор текста “Ко заговара српски Мајдан” анализира сличности овдашњих и украјинских протеста након којих је, без избора, свргнута легитимно изабрана власт.

"Дјеловањем кроз Канцеларију високог представника, али и посредством својих дипломатских представништава, инострани центри моћи у БиХ, у сарадњи са локалним службама безбједности, спроводе широк спектар активности с циљем уклањања легитимно изабране власти”, стоји у тексту "Новог печата".

Коментатор “Политике” Мирослав Лазански каже да се покушај упада у Полицијску управу Бањалука стручно може оцијенити, не као пријетња обојеном, него пријетња насилном револуцијом. Стефан Стаменковски из “Завјетника” радикализацију протеста доводи у везу са посјетом министра спољних послова Русије Бањалуци.

“Посјета министра Лаврова Бањалуци, довољно говори колико Русија подржава државну власт Републике Српске”, рекао је Стаменковски.

И нашој медијској кући, чланови групе су поручили да би извјештај о посјети министра спољних послова Русије Републици Српској, могао бити један од посљедњих који ћемо урадити јер, како кажу, "РТРС неће постојати након 5. октобра".

Ни ова пријетња, ни претходни захтјеви да Радио-телевизија Републике Српске промијени назив и лого, очигледно, нису довољни да се огласе удружења новинара. Без њихове осуде је прошао и, ко зна који, вербални напад на наше извјештаче.