latinica  ћирилица
21/09/2018 |  16:14 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Линта: Процесуирати и остале убице Срба на Коранском мосту

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је брутално убиство 13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу, прије 27 година, један од најсвирепијих злочина на почетку разбијања Југославије и затражио да одговорни буду процесуирани.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Наводећи да је за овај злочин осуђен само један припадних хрватске паравојске, Линта је поново затражио од српског Тужилаштва за ратне злочине да покрене истрагу за злочин на Коранском мосту с циљем да буду процесуиране и остале убице.

Он је подсјетио да су припадници хрватске полиције и паравојних снага 21.
септембра 1991. године на Коранском мосту убили 13, а тешко ранили четири припадника резервног састава ЈНА, углавном из кордунског мјеста Крњак.

Линта је напоменуо у саопштењу да је хрватско правосуђе за овај монструозни злочин тек 2014. године осудило само једног припадника хрватских паравојних снага - Михајла Храстова.

"Он је осуђен на свега четири године затвора што представља дубоко вријеђање жртава и њихових породица. Ово је била 23-годишња фарса од суђења што се могло и очекивати од етнички мотивисаног хрватског правосуђа", истакао је Линта.

Он је додао да против осталих убица није чак ни покренута истрага, иако је на суђењу утврђено да је на Србе пуцано из више оружја, а један број њих је заклан ножем.

"Михајло Храстов је из затвора изашао 14 мјесеци раније, а за награду што је убијао Србе овај ратни злочинац је од Владе Хрватске добио стамбени кредит", навео је Линта.