latinica  ћирилица
21/09/2018 |  17:03 | Аутор: СРНА

У Градишци одржана 15. сточарска изложба и 37. коњичке трке

На хиподрому у Градишци данас је одржана 15. Сточарска изложба и 37. Коњичке трке, изложба коња и фијакера, које су организоване у оквиру манифестације "Градишка јесен 2018".
Градишка - одржана 15. сточарска изложба - Фото: СРНА
Градишка - одржана 15. сточарска изложбаФото: СРНА

Начелник Одјељења за привреду и пољопривреду општине Градишка Бранко Стојнић рекао је да је стоку изложило 40 пољопривредних произвођача, те да су посјетиоци имали прилику да виде квалитетна грла говеда, свиња, оваца, коза, коња и украсну живину.

Према његовим ријечима, општина Градишка заузима високо мјесто у сточарској производњи Републике Српске.

Он је навео да међу регистрованим пољопривредним произвођачима са подручја ове општине узгајивачи говеда имају 4.000 музних крава и годишње произведу више од 20 милиона литара млијека, а утове 4.000 јунади и произведу 2,5 милиона килограма јунећег меса.

"У току године угајивачи свиња произведу 50.000 товних свиња и пет милиона килограма свињског меса, а узгајају и 7.500 расплодних крмача. Годишње се произведе милион и по комада бројлера или три милиона килограма пилећег меса, утови се 6.000 јагњади, док узгајивачи коза на својим фармама имају више од 300 грла коза", напоменуо је Стојнић.

Он је додао да је циљ Саточарске изложбе да се покаже колико је развијена сточарска производња и какав је њен пасмински састав и квалитет.

Узгајивач музних крава Милорад Ђурић из Рогоља каже да на својој фарми има 35 музних грла, која дневно произведу око 500 литара млијека, те додао да се од тога може живјети, иако је то тежак и захтјеван посао.

Ђурић је истакао да је радован излагач на Сточарској изложби у Градишци, на којој је изложио краве сименталске расе.

Предсједник Узгајивача свиња општине Градишке Драгиша Цвјетковић, који је изложио приплодног нераста, расе ландрас, навео је да је генетска структура свиња на подручју ове општине добра, али би требало да буде још боља како би се домаћи свињари квалитетом узгојених свиња и меса борили на тржишту.

Цвјетковић очекује да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске формирати комисију која ће радити на побољшању генетског потенцијала свиња.

Он је додао да је свињарство у веома тешком положају јер је оптерећено увозом и ниским цијенама.