latinica  ћирилица
21/09/2018 |  20:30 | Аутор: РТРС

Црна Гора исплатила више од милион евра хрватским заробљеницима логора Морињ

Црна Гора подмирила је све своје обвезе према бившим заробљеницима који су били затворени у логору Морињ у Боки которској раних деведесетих година, исплативши им готово милион и по евра на темељу правоснажних пресуда, пише црногорска штампа.
Логор Морињ (Фото: hrvaticg.com) -
Логор Морињ (Фото: hrvaticg.com)

Правни заступник морињских логораша Здравко Беговић рекао је за дневник Дан да је налог суда потпуно извршен и да је његовим клијентима исплаћен ''сваки цент'', односно тачно 1,43 милиона евра.

Беговић је, међутим, додао да то није крај када се ради о захтјевима по тужбама везанима за логор Морињ, у којем су 1991. и 1992. били заробљени држављани Хрватске након напада на дубровачко подручје 1991.

Заступник је рекао да су његови клијенти, њих 220, након што су примили накнаду за злостављање и мучење, поднијели нове тужбе против Црне Горе због смањења пословне способности и животних активности.

Висина захтјева по тим новим тужбама појединачно износи од десет до 15 хиљада евра.

"Основним судовима смо подносили тужбене захтјеве за накнаду нематеријалне штете. У питању су ратни заробљеници из логора у Морињу који су држављани Хрватске те Босне и Херцеговине. Већина судских поступака је правоснажно окончана, као и поступак извршења", казао је Беговић.

Извор: Хина