latinica  ћирилица
22/09/2018 |  15:27 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Црнадак злоупотријебио посјету Сергеја Лаврова?

Још један дипломатски скандал у режији ПДП-овог министра иностраних послова Игора Црнатка.

Током званичне посјете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, умјесто о политичко-економској сарадњи Црнадак је на дневни ред, мимо протокола, ставио сучај "Драгичевић". За аналитичаре дипломатски преседан и јефтин покушај прибављања политичких поена.

Још један у низу доказа да је политика дубоко уплела прсте у случај "Драгичевић". Током званичне посјете једног од најбољих и најцијењенијих дипломата данашњице, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, искористио је прилику да се дотакне и локалних проблема.

- Ја сам наравно пренио позив групе "Правда за Давида" колеги Лаврову. Мислим да је веома тешко постићи да колега Лавров буде вечерас тамо не због њега лично, већ због протокола који има у Бањалуци, рекао је Црнадак.

Овакав потез у дипломатији представља чист преседан, оцјењују стручњаци.

Бивши шеф дипломатије Југославије, Живадин Јовановић, тврди да је Црнадак овим показао да не разумије стратешки значај посјете министра Лаврова. Та посјета, каже, никако није смјела да се злоупотребљава за унутарполитичку борбу.

- То је ситно размишљање и показатељ неразумијевања стратешког значаја посјете министра иностраних послова једне сталне чланице Савјета безбједности, једне земље која је у експанзији, наводи Јовановић.

Умјесто о политичкој и економској сарадњи двије земље, закључцима са састанка и плановима за будућу сарадњу, случајно или не, прво питање које је постављено на конференцији за медије у Сарајеву, од стране домаћих новинара било је: "Да ли сте добили писмо групе Правда за Давида које је упућено и вама и Црнатку у којем траже да им помогнете?"

- Једноставно нисам стигао да се упознам са тим писмом. Мени је сада Игор рекао да има неко писмо на моје и његово име. Прво морам да га прочитам, одговорио је Лавров.

Црнатков поступак, предсједник Српске Милорад Додик назвао је политичким спекулацијама усмјереним ка добијању јефтиних предизборних поена.

- То је толика глупост да једног министра тог калибра ви оптерећујете са неким локалним проблемом. Видите да је то политички шпекулативно и да се пред изборе интезивира као та нека активност, нагласио је Додик.

Умјесто да је брани, Црнадак је овим потезом нанио само штету Републици Српској, тврди посланик СНСД-а у ПС БиХ Душанка Мајкић: "Република Српска сваких 12 година добија некога ко ће је представљати у Министарству спољних послова БиХ. Овог пута имали смо човјека који потиче из нашег народа а који је учинио више лошег по своју земљу него они који су били из реда бошњачког и хрватског народа. Никада се то није десило до сада."

Мајкићева каже- у досадашњем раду не памти да се и један министар иностраних послова понио овако као Игор Црнадак.