latinica  ћирилица
22/09/2018 |  18:30 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

И. Н. Сарајево: Природни амфитеатар са спомеником "Белом вуку", посвећен Срђану Кнежевићу

У Тврдимићима, у општини Источно Ново Сарајево, отворен је природни амфитеар у којем централно мјесто заузима споменик "Белом вуку", посвећен легендарном команданту Специјалне јединице ВРС Срђану Кнежевићу који води поријекло из тог мјеста. Кнежевић је убијен 1998. године, убице и налогодавци никада нису пронађени, али легенда о "Белом вуку" и даље живи на простору сарајевско-романијске регије и шире.

Са хиљаду метара надморске висине "Бели вук", као на мртвој стражи, бди над Србима сарајевског поља. Идеја је да отворени амфитеатар буде мјесто на коме ће покољења кроз историјске часове, културне и друге манифестације, спознати истину о српским херојима.

"Ту ће се препричавати многе приче које су урадили у рату мој отац и његови саборци. Немам пуно шта рећи, осим да Бели вук није мртав, Бели вук живи", рекао је син Срђана Кнежевића Немања Кнежевић.

Новица Капуран из Удружења "Бели вукови" - Пале, истиче да се нада да ће се овдје бранити културом, љубављу у овом парку и амфитеатру, и да ће се градити Република Српска памећу.

Природни амфитеатар "Бели вук" дио је будућег природно-рекреативног комплекса на Тврдимићима у који је до сада уложено више од пола милиона марака.

"Ово је највећи амфитеатар у Републици Српској који има 600 мјеста. Сваки вук, а поготово бели вук завија да окупи чопор, ја мислим да нам је то порука, порука за окупљање и саборност", нагласио је начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић.

Жеља локалне власти је да се привуку посјетиоци на Тврдимиће, поспјеши развој туризма, постепено развија рурални дио Општине, да се осим чистог ваздуха надахну и истином о Отаџбинском рату.