latinica  ћирилица
23/09/2018 |  12:24 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Приједор: Затворени "46. Књижевни сусрети на Козари"

Манифестацијом "Вече лауреата", у Приједору су затворени "46. Књижевни сусрети на Козари". Награду која носи име Скендера Куленовића, творца легендарне "Стојанке мајке Кнежопољке", добио је пјесник из Бањалуке Здравко Миовчић.

Члан жирија за додјелу награде "Скендер Куленовић", књижевни критичар Ранко Поповић, био је домаћин дружења са Здравком Миовчићем у приједорској Галерији "Сретен Стојановић". 

"Сложили смо се отприлике да је некако најјезгровитија, најпунија, и композиционо и садржајно најдосљеднија књига Здравка Миовчића под овим насловом 'Што је душа скупила'. Врло непосредна, интимистичка лирика, мајсторски реализована", наводи Поповић.

Здравко Миовчић, коме је ово четврта збирка поезије, и на прошлогодишњим сусретима био је у ужем избору за додјелу награде на Козари.

"Пошто сам ја лиричар и пошто душом посматрам свијет, свијет у поезији, онда је то, отприлике, нека врста путописа. Ја сам човјек који, бавећи се својим послом, обилазим много свијета и овога неког нашег свијета унутрашњег, и онда кад год је на неки начин душа заиграла, ја сам понешто записао", каже Миовчић. 

У склопу овогодишњих "Књижевних сусрета на Козари" одржано је једанаест манифестација у Приједору, на Мраковици, али и осталим градовима у близини те планине.

Медијски покровитељ Сусрета била је Радио-телевизија Републике Српске.