latinica  ћирилица
23/09/2018 |  16:16 | Аутор: СРНА

Иванов: Не излазим на референдум, гласао сам 1991. године

Македонски предсједник Ђорђе Иванов поручио је да 30. септембра неће изаћи да гласа на референдуму о промјени имена земље у Сјеверна Македонија.
Ђорђе Иванов (фото: European Union) -
Ђорђе Иванов (фото: European Union)

Он је додао да је гласао прије 27 година, 8. септембра 1991. године, када је на референдуму одлучено да Македонија постане суверена и независна са правом удруживања са независним државама Југославије.

Иванов је подсјетио да је од грађана два пута добијао повјерење да не дозволи промјену Устава са циљем промјене имена, да не прихвата идеје и приједлоге који би угрозили македонски национални идентитет, посебност македонске нације, македонског језика и македонског модела суживота, преноси његов кабинет.

"Не одступам од тих мојих увјерења. Зато, 30. септембра нећу изаћи да гласам", рекао је Иванов приликом сусрета са Обједињеном македонском дијаспором у америчком граду Детроиту, преносе македонски медији.

Иванов је рекао да у складу са чланом седам, став три Закона о референдуму, нико не може да буде позван на одговорност због гласања, односно негласања на референдуму.

"Сваки грађанин има право да одлучи како ће поступити у вези с овим референдумом, да изађе и гласа, или пак да не изађе и бојкотује. Што се мене тиче, ја сам већ гласао. Гласао сам прије 27 година, 8. септембра 1991", поручио је македонски предсједник.

Иванов се налази у радној посјети САД током које ће учествовати на 73. засједању Генералне скупштине УН у Њујорку.