latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:22 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

Шојгу: Сиријци добијају систем "С-300"

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је данас да ће Сирија добити систем "С-300", који ће значајно унаприједити борбене способности сиријских противваздушних снага.

Шојгу је рекао да ће "С-300" бити испоручен у року од двије седмице као адекватан одговор на улогу Израела у обарању руског авиона "Ил-20" прошле седмице.

Овај систем има домет од 250 километара и може да гађа више мета у ваздуху. Аутоматизована опрема коју ће испоручити Москва обезбиједиће идентификовање руских авиона у сиријској противваздушној одбрани, пренио је "Спутњик".

Шојгу је рекао да је Москва обуставила испоруку "С-300" Сирији 2013. године на захтјев Израела, али да се ситуација сада промијенила "без кривице Русије".

Он је нагласио да ће, у складу са ситуацијом, бити предузете додатне мјере уколико се не охладе "усијане главе" послије обарања "Ил-20".

Одлука Русије да Сирији испоручи противваздушни ракетни систем "С-300" има за циљ јачање безбједности руске војске, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

На питање о односима Русије и Израела Песков је рекао да одлука о испоруци "С-300" није усмјерена против неке треће земље.

Министарство одбране Русије оптужило је раније Израел за неиндиректну одговорност у рушењу руског војног авиона "Ил-20", при чему је погинуло 15 руских војника код обала Сирије.

Из кабинета сиријског предсједника саопштено је да је руски лидер Владимир Путин поручио предсједнику Сирије Башару ел Асаду да ће Москва савезницима дати систем "С-300".

"Предсједник Путин обавијестио је сиријског предсједника да ће Русија развити сиријске противваздушне системе одбране", наводи се у саопштењу.