latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:37 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

За повећање енергетске ефикасности јавних зграда 17,3 милиона долара

Представници Зеленог климатског фонда /ГФЦ/ представили су данас у Сарајеву два пројекта с циљем ублажавање посљедица климатских промјена, за чије суфинансирање је овај фонд БиХ намијенио 19,5 милиона долара.
Милош Јокић - Фото: СРНА
Милош ЈокићФото: СРНА

Замјеник резидентног представника УНДП-а у БиХ Сухроб Хошмухамедов рекао је новинарима да ће 17,3 милиона долара бити инвестирано за суфинансирање пројекта "Повећања улагања у јавне објекте са ниском стопом карбона", а остатак за суфинансирање пројекта "Унапређења процеса прилагођавања на климатске промјене у климатски осјетљивим секторима".

Он је појаснио да је више од 70 одсто јавних објеката у БиХ грађено прије 30 година, те да у то вријеме у обизир нису узимана питања која се односе на климатске промјене или енергетску ефикасност, тако да су у те зграде неопходне значајне инвестиције како би енергетска ефикасност тих зграда била побољшана.

"У оквиру ова два пројекта биће рађено на реконструкцији око 430 јавних зграда /у периоду од 2018. до 2025. године/, а средства долазе из Зеленог климатског фонда, као и суфинансирењем власти са свих нивоа у БиХ. Овакве инвестиције у просјеку се враћају за три до пет година и зато вриједи улагати у обнову објеката", поручио је Хошмухамедов.

Он је додао да су ова два пројекта, први који финансира Зелени климатски фонд у БиХ.

Помоћник министра за простроно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Милош Јокић рекао је да је пројекат израде националног плана адаптације изузетно важан јер ће помоћи да се изради планска документација који ће дати конкретне смјернице како треба дјеловати у погледу ублажавања климатских промјена.

"Ова документација требало би да нам помогне да у наредном периоду обезбиједимо додатна грант средства како бисмо повећали инвестиције у овој области, а посебно у сектору вода и пољопривреде, гдје је кључно да ублажимо утицај климатских промјена", истакао је Јокић.

Он је нагласио да енергетска ефикасност представља приоритет за Владу Републике Српске јер је путем пројекта Свјетске банке, чија је прва фаза завршена, показано да се могу остварити и значајне уштеде у енергији и новцу.

"Притом смо повећали конфор у школама и болницама, а повећали смо ангажман привредних субјеката из БиХ јер су све радиле домаће фирме", закључио је Јокић.

Поплаве, суше, шумски пожари све су чешћи у БиХ, само у протеклих 16 година суша је погодила земљу током седам сезона, а поплаве су учестале током цијеле године. Економска штета је огромна, нарочито у секторима водопривреде, пољопривреде и становања, навели су из УНДП-а.