latinica  ћирилица
24/09/2018 |  13:01 ⇒ 23:00 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Сарадња Српске са Кином на изузетно високом нивоу

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данасу свом кабинетуса амбасадорком Народне Републике Кине у БиХ Чен Бо.​
Жељка Цвијановић и Чен Бо (Фото: vladars.net) -
Жељка Цвијановић и Чен Бо (Фото: vladars.net)

Премијерка Цвијановић је истакла да је сарадња Републике Српске са Народном Републиком Кином на изузетно високом нивоу, те да се континуирано ради на њеном проширењу на економском, културном и образовном плану.

Током састанка је нарочито наглашена добра сарадња у реализацији значајних инфраструктурних пројеката која је довела до све веће заинтересованости кинеских компанија за улагање у Републику Српску.

Састанак је одржан уочи потписивања Протоколa о пријему Нацрта приједлога пројекта изградње аутопута Добој - Вукосавље и Вукосавље – Брчко, као дијела мреже аутопутева на територији Републике Српске, између Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и конзорцијума кинеских компанија које предводи „Sinochem Capital Co Ltd".

Предсједница Цвијановић је истакла да је, на основу позитивних искустава са кинеским инвеститорима, Република Српска отворила врата кинеским партнерима и исказала интерес за наставак успјешно започете сарадње у изградњи путнe инфраструктурe, енергетском сектору, као и информационим технологијама.

Предсједница Владе Српске и амбасадорка Народне Републике Кине разговарали су и о другим aктуелним темама у Републици Српској и БиХ.

Састанку је присуствовао министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Неђо Трнинић.