latinica  ћирилица
24/09/2018 |  13:38 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Протокол о изградњи ауто-пута Добој - Вукосавље и Вукосавље - Брчко

Директор Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" Душан Топић и представник конзорцијума кинеских компанија које предводи "Синохем капитал" Цуи Јан потписали су данас протокол о пријему нацрта приједлога пројекта изградње ауто-пута Добој-Вукосавље и Вукосавље-Брчко.
Топић и Цуи Јан - потписивање уговора - Фото: СРНА
Топић и Цуи Јан - потписивање уговораФото: СРНА

Топић и Цуи потписали су протокол у присуству предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић, министра саобраћаја и веза Неђе Трнинића и амбасадора Кине у БиХ Чен Бо.

Протокол потврђује да је кинески партнер доставио понуду за реализацију изгредње ауто-пута путем концесије на дионици Коридора "Пет це" кроз Републику Српску од Добоја до Вукосавља и дионици од Вукосавља до Брчког према Србији, рекао је Топић новинарима након потписивања овог документа.

Он је рекао да је ријеч о необавезујућем документу који није дио званичног протокола, али је важан јер је њиме потврђено и објављено да је кинески партнер доставио нацрт понуде.

Након детаљног прегледа достављене понуде, у наредних неколико мјесеци кренуће се у званичну процедуру коју предвиђа Закон о концесијама Републике Српске, додао је Топић.

"Током зиме могли бисмо створити услове да на прољеће потпишемо концесиони уговор, што значи да бисмо ми могли ући у експропријацију, а кинески партнер у разраду пројекте документацију. За једну дионицу већ имамо готову пројектну документацију за Коридор `Пет це`, док би за дионицу Вукосавље-Брчко тек требало да се ради, иако постоји могућност да се фазно планирају активности и радови на самом терену", рекао је Топић.

Цуи је рекао да ће кинеска корпорација, по данашњем потписивању протокола, уложити максималан напор да што прије реализује овај пројекат.