latinica  ћирилица
24/09/2018 |  14:18 | Аутор: РТРС

На Јахорини одржан 6. Балкански радиолошки конгрес

На Јахорини је одржан 6. Балкански радиолошки конгрес који је окупио више од 150 еминентних стручњака из земље и свијета. Размјена искустава односила се на значајне теме попут дјеловања црног кима на промјене у дојкама и квалитетног откривања уринарних инфекција код дјеце.

Биљана Максимовић из Добоја специјалиста радиолошке дијагностике више од 20 година се бави дијагностиком болести дојке. Прије осам година код једне пацијентице увјерила се да су након употребе уља црног кима чворићи у дојци нестали. Од тада је почела са истраживање на 100 жена у току шест мјесеци. На педесет одсто пацијената тестирана је терапија уљем црног кима.

"Након шест мјесеци тестирања резултати су били изненађујући. Од оних 50 жена које нису трошиле уље, њих 39 је морало на даље лијечење или операцију, а од осталих 50 које су трошиле, само осам је морало да се даље лијечи", истакла је др Макисмовић.

Значајан напредак нуклеарна медицина је постигла и у дијагностиковању уринарних инфекција код дјеце за које се сматрало да узрокују озбиљна бубрежна обољења.

"Испитивањем посљедњих деценија утврђено је да тај рефлукс, односно пштећење бубрега као посљедица инекције, не утиче толико на оштећења бубрега, тако да смањујемо снимање бубрега и сматрамо их непотребним", рекао је Борис Ајдиновић, професор нуклеарне медицине на ВМА у Београду.

Организатори конгреса задовољни темама, али и значајем ширења знања међу радиолозима и инжењерима медицинске радиологије. Истичу да је ово до сада најбоље организован конгрес на којем је учествовало више од 150 стручњака са простора бивше Југославије.

На 6.Балканском радиолошком конгресу говорило се и о дијагностиковању на тешким повредама главе и цистичних лезија бубрега, разбијању каменца и радиолошким методама у ангиографији.