latinica  ћирилица
24/09/2018 |  14:23 | Аутор: ФЕНА

ЕУ осигурала 1,1 милион евра за уклањање мина у БиХ

Европска унија осигурала је 1,1 милион евра за два пројеката уклањања мина у Босни и Херцеговини од којих се један односи на реизвиђање сумњиве површине, а други на успостављање нове базе података о минираним подручјима и web апликације.
Мине - Фото: РТРС
МинеФото: РТРС

Уговор о два пројеката ЕУ, која је од 1996. године уложила 46 милиона евра за програме деминирања, потписали су данас отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Калдоун Сино, министри цивилних послова и одбране БиХ Адил Османовић и Марина Пендеш, замјеник резидентног представника УНДП-а Сукхроб Кошмукамедов и регионални директор норвешке Народне помоћи за југоисточну Европу Свен Јонас Закрисон.

Више од 20 година након завршетка рата у БиХ још увијек се биљеже страдања од неексплодираних убојитих средстава, а према процјенама Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАЦ) чак 2,2 посто или 1.091.000 квадратних метара загађено је минама од чега је 60 посто под шумом.

Како је Сино подсјетио ЕУ је поред помоћи у деминирању, осигуравала подршку и жртвама од мина, али и повратницима, додајући да се ради о активностима с великим друштвеним и хуманитарним аспектом као и економским утицајем.

Позвао је представнике релевантних институција да заједнички раде на овим пројектима, јер без добре воље, способности и координације неће бити могуће постићи довољно добре резултате те је изразио наду да ће БиХ бити очишћена од мина до 2025. године.

Замјеник резидентног представника УНДП-а Сухроб Хошмухамедов нагласио је значај одрживог развоја локалних заједница, додајући да се кроз ове пројекте такође подржава и овај циљ.

Османовић и Пендеш изразили су захвалност донаторима који су издвојили средства за програме деминирања, напомињући да се потписивањем данашњих уговора показала опредијељеност БиХ да до 2025. године земља буде потпуно очишћена од мина.

Првобитна стратегија предвиђала је да БиХ буде очишћена од мина до 2020. године, али то се неће моћи догодити те је нови рок за завршетак тог посла 2025. година, а платформа која ће бити успостављена олакшаће посао свим институцијама које се баве деминирањем.

Према посљедњим подацима проблем с минама има 129 општина, односно 1.398 угрожених мјеста. Контаминираност минама директно утиче на сигурност око 545.603 становника, односно 15 посто од укупног броја становника.

У послијератном периоду у БиХ је од мина или неексплодираних убојитих средстава страдало 1.756 особа, од чега 613 особа смртно. Приликом обављања послова хуманитарног деминирања у БиХ је страдало 127 деминера, од чега 51 деминер смртно.