latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:46 ⇒ 23:01 | Аутор: СРНА

Прва операција у новим хируршким салама УКЦ Српске

Стручњаци из области онкологије из Санкт Петербурга и Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас су извршили прву операцију у савремено опремљеним операционим салама новоизграђеног сјеверног крила УКЦ-а.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је ријеч о врло компликованој операцији уклањања тумора дебелог цријева са метастазом на јетри.

- Изведена је успјешна лапараскопска операција на педесетогодишњем пацијенту, који је стабилан и осјећа се добро. Значај ове врсте операције је у томе да умјесто реза од 15 до 20 центиметара, какав имамо код класичних операција, сад имамо рез од центиметар или два и опоравак је неупоредиво бржи и лакши - рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ова операција доказ да УКЦ постаје регионални лидер у здравству.

Шеф Одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербурга Икрам Ислаилович Алијев нагласио је да је операција била успјешна, те да пацијент дише самостално.

- Надамо се наставку сарадње са колегама из Републике Српске, желимо да се ова установа развија и бићемо на располагању УКЦ-у. Задовољни смо оним што смо затекли овдје. Када је ријеч о новој опреми, УКЦ је напреднији од нашег центра у Санкт Петербургу - рекао је Алијев.

Замјеник директора за медицинска питања за хируршке гране медицине у Онколошком центру у Санкт Петербургу Виталиј Викоторович Јегоренков навео је да је УКЦ изграђен по међународним стандардима, те да су у њему запоселни професионалци који знају да раде.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић захвалио је колегама из Руске Федерације, што су извели прву операцију у новим салама УКЦ-а и тако потврдили добру сарадњу и пријатељство два народа.

Он је додао да су представници Комитета за здравство и Онколошког центра Санкт Петербурга били и на свечаности поводом отварања новоизграђеног сјеверног крила и реконструисаног централног медицинског блока УКЦ-а.

- Том приликом смо разговарали са представницима фармацеутских компанија из Руске Федерације, који ће у наредном периоду да снабдијевају наше грађане својим лијековима и истовремено бити повезница између наших стручњака и љекара из Санкт Петербурга када је ријеч о одласку на едукацију - напоменуо је Богданић.

Повезане вијести:

Највећа здравствена установа Српске коначно под једним кровом