latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:58 ⇒ 23:01 | Аутор: СРНА

За мање од годину дана три међународне награде за Бањалуку

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да се у граду ове године у области саобраћаја изузетно много радило и да је награда коју је асоцијација европских градова Цивитас додијелила Бањалуци за убрзану трансформацију у области саобраћаја трећа награда коју је град добио за мање од годину дана.

- Награда је добијена у озбиљној међународној конкуренцији са седам других градова, од Шпаније до Пољске и Португала. То је заиста велико признање - рекао је Радојичић на конференцији за новинаре у Градској управи.

Истичући да је циљ олакшати и убрзати комплетан саобраћај, као да се уведу нова рјешења, не нарушавајући безбједност и пратећи савремене трендове, он је честитао сарадницима из градског Одјељења за саобраћај који су најзаслужнији за оно што се радило у области саобраћаја ове године.

Радојичић је подсјетио да је Бањалуке у децембру прошле године добила признање "Европски град спорта", а прије три мјесеца на конгресу Европске банке за обнову и развој медаљу у категорији "одрживе енергије" за иновативни и брзо спроведен пројекат нове градске топлане, који је реализован у једној сезони.

Радојичић је најавио да ће Бањалуке идуће седмице послати коначну пријаву за Европску пријестоницу културе 2024. године, истичући да је 5. октобар рок за слање апликације у Брисел.

Осврћући се на капиталне пројекте из области саобраћаја, Радојичић је подсјетио да је у току градња новог моста на локацији Зеленог моста, те да су у току преговори за градњу нових мостова у Чесми, Доцу и у Српским топлицама.

- Од великих саобраћајница, пустили смо у функцију нову модерну саобраћајницу у Пријечанима, ове седмице завршићемо главни пут кроз Чесму, припремамо пројекат за Шарговац, понављамо тендер за градњу Улице краља Александра и послије окончаног спајања источног и западног транзита, очекујемо завршетак тендера за спајање источног транзита са Зеленим мостом - нагласио је Радојичић.

Он је додао да је завршено и седам кружних токова, а да су у припреми нови на Лаушу, изнад зграде Полицијске станице и код будућег тржног центра Делта планет.

Начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да је Бањалука у Цивитас мрежи препозната као град у трансформацији, те подсјетио да је Бањалука недавно увела систем за аутоматско изнајмљивање бицикала такозвани "Бајк шеринг", којег су суграђани одлично прихватили.

Он је навео да се припремају програми за наредну годину, те да ће градоначелнику предложити да поскупи цијена паркинга и да се тај приход који ће се добити усмјери на повећање нивоа услуга у јавном превозу.

- Предност ћемо дати алтернативним видовима превоза, бициклистичком саобраћају, пјешачком саобраћају у односу на индивидуалну моторизацију - рекао је Сандић.

Шеф градског Одсјека за саобраћај Славко Давидовић рекао је да су у Бањалуци постављени пуњачи за електрична возила на јавним површинама, реконструисан је дио пјешачке зоне у централној градској језгри, започело се са пројектовањем мреже бициклистичких стаза, те је први пут у оквиру коловоза означена бициклистичка трака од Студентског дома до Улице Живојина Мишића.

Давидовић је рекао да је у Бањалуци за поле године активирано 990 корисника "Бајк шеринг" система и нагласио да је у току пројектовање техничке документације за изградњу бициклистичких стаза поред Булевара Десанке Максимовић.

Граду Бањалуци је 20. септембра на свечаности у шведском граду Умео, уручена престижна европска награда за унапређење урбане мобилности, у категорији "Град у трансформацији".