latinica  ћирилица
24/09/2018 |  19:04 ⇒ 23:25 | Аутор: РТРС

Исплата једнократне помоћи за пензионере; У јануару ново усклађивање

Почела је исплата једнократне новчане помоћи за 259.832 пензионера у Српској, за шта је из буџета Српске издвојено скоро 18 милиона КМ. У зависности од висине пензије, пензионери ће добити 30, 50 или 100 КМ - колико добијају они чија је пензија нижа од 366,76 КМ, а таквих је и највише у Српској 114.318. Помоћ су добили и корисници који живе ван граница Српске. У јануару је најављено редовно усклађивање пензија, а у априлу идуће године ново повећање.

Пензионерка Винка Митровић нестрпљиво очекује поштара, јер једнократна помоћ од 100 КМ премашује половину њених мјесечних примања која износе 178 КМ.

- Ова накнада ће ми добро доћи. Потрошићу је на потрепштине које иначе не стижем пензијом купити. Купићу лијекове, одјећу, брашно и још неке намирнице - каже Митровићева.

И они који су добили 50 КМ помоћи, задовољни су. Свака марка у скромном буџету пензионера наћи ће своју намјену.

- Колико год се добије, добро дође у овом периоду кад припреме за зиму теку - каже Срећко Манојловић.

Пензионери чија су примања нижа од 366,76 КМ добијају по 100 КМ. Они који имају већу пензију од тог износа, а мању од 848 КМ добиће 50 КМ, док они чија пензија износи више добијају помоћ од 30 КМ.

- За те намјене Влада је издвојила нешто мање од 18 милиона КМ. Оно што је важно је да смо у протеклом периоду превели исплату пензија на трезор чиме је загарантована редовност исплате. Уз то смо успијевали да у више корака вршимо повећање пензија - рекла је предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је истакла је да се у јануару очекује редовно укслађивање пензија с обзиром на раст плата.

Једнократну накнаду добиће сви корисници Фонда ПИО Српске, међу њима и 35.707 пензионера који живе у некој од 28 држава на четири континента, са којима БиХ има потписан споразум о међудржавном социјалном осигурању.

- Више од 99 одсто њих уопште нема држављанство Републике Српске или БиХ и самим тим нема право гласа, а ово наводим просто због спекулација појединаца у Српској да је Влада овом једнократном исплатом накнаде уствари започела обезбјеђивање гласова и подршке у склопу предстојећих општих избора - каже Младен Милић, директор Фонда ПИО.

На рачуне у банкама помоћ је уплаћена за 129.719 пензионера, а путем Пошта Српске на кућну адресу помоћ ће добити 82.705 корисника права.