latinica  ћирилица
24/09/2018 |  20:18 ⇒ 25/09/2018 | 08:12 | Аутор: РТРС

Суђење Орићу- свједок до детаља описао убиства

Саслушањем заштићеног свједока О1 пред Апелационим вијећем Суда БиХ настављено је обновљено суђење комантанту тзв. Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и његовом војнику Сабахудину Мухићу.

Свједок, иначе Орићев и Мухићев саборац био је очевидац ликвидација српских заробљеника - судије Слободана Илића, предратног командира полиције у Сребреници, Милутина Милошевића и фотографа Митра Савића.

Свједок је остао при исказу датом у првостепеном поступку, до детаља описавши убиства.

Петровдан - 1992. године. Свједок - очевидац, Орићев борац, учествовао је у акцији на српско село Залазје. На локалитету у непосредној близини православног гробља, група заробљених Срба - њих четири или пет. Везани! Међу њима и судија Слободан Илић. "Наш командант Насер Орић сишао је са спрата куће у непосредној близини. Испитивао је нешто судију. Нисам чуо шта! Командат је био изнервиран, љут, тресао је рукама. Ми смо му говорили `убиј чету`! А потом је командант ликвидирао судију", наводи свједок - очевидац.

"Насер је иза појаса извукао нож. Замахнуо и ударио судију у врат. Крв је потекла. Потом је судију ударио ногом и оборио. Поред мене је стајао Зулфо Турсуновић. Рекао ми је да треба да идемо да пресретнемо неки тамић. Кад смо се вратили за двадесетак минута, судија је био крвав. Из ока му је нешто цурило. Једно ухо је било расјечено. Висило је. Насер је узео пушку, звали смо је "српкиња" и убио судију", описује заштићени свједок О1.

Заједно са Илићевим, још неколико тијела убијених српских заробљеника, камионом, којим је, каже, управљао Амир Салиховић Аркан, превезени су до команде у Сребреници. И у Куњерцу, каже, била је касна јесен.

Добили су задатак да у локални водовод који је снабдијевао становнике Братунца, убаце отров. И у том нападу, војска је свом команданту испоручила ратни плијен - српске заробљенике. Међу њима је препознао фотографа Митра Савића. Познавао га је и прије рата. Од Савића се скривао иза окупљених војника. Плашио се да га не замоли за помоћ, јер помоћи му није смио.

"Митар је био везан. Мој командант, `газда` Насер га је испитивао. Почео га је ударати, песницама и боксом. Извадио је колт иза појаса и пуцао у Митра у прса, а онда у главу. Још један мртав заробљеник је ту био, али не знам како се зове. Митар је пао. Видио сам и да је Мрчо Мухић испуцао рафал у правцу Митра", рекао је заштићени свједок О1.

Сценарио сличан и у Лолићима. Овај пут судбина предратног командира полиције у Сребреници Милутина Милошевића, поново је била у рукама ратног сребреничког господара Насера Орића. И његовог вјерног пратиоца Сабахудина Мухића Мрче.

"Командант је нешто питао Милутина. Нисам чуо шта. А онда га је почео ударати шакама, ногама... Био је изнервиран. Трајало је то испитивање и ударање. Милутин је лежао на земљи. Командант је узео пушку и упуцао га. Прашина се дигла. Онда је и Мрчо потврдио рафалом по Милутину. Не знам ко га је од њих двојице убио. Командант је наредио да се креч поспе по тијелу", потресно описује заштићени свједок О1.

Све ове ликвидације, посматрао је, тврди свједок, са удаљености од пет до осам метара. Детаљно их је описивао и у првостепеном поступку, но судско вијеће предвођено Шабаном Максумићем, изрекло је тада ослобађајућу пресуду.

За Максумића, свједок је био "неубједљив". Исти свједок - бар тако су у покушају дискредитације и свједока и поступајућег тужиоца, некажњено откривали поједини сарајевски медији - био је више него "убједљив" вијећу у истом саставу, али у другом предмету, када је Максумић фотељу предсједавајућег "уступио" Станиши Глухајућу. У том процесу, Орићев војник Изет Арифовић осуђен је на десет година затвора.

Породице српских жртава, којима је Максумић, под плаштом наводних притисака, својевремено "затворио" врата суднице, а бошњачким истовремено широм отворио, у судницу су се поново вратиле.

"Доста нам је судија и тужилаца који слушају наређења политичара са Башчаршије. Доста нам је судија који не уважавају материјалне доказе и чињенице и не слушају свједоке као што је данас био овај", каже Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Винко Лале, секретар Удружења логораша регије Бирач, страхује да ће се процес против Орића претворити у ријалити, с обзиром да судско вијеће није дозволило да се, на захтјев Тужилаштва, испитају сви свједоци поново.

Заштићени свједок О1 сутра ће поново у судницу. Видео линком одговараће на питања одбране.

Са Орићем и Мухићем је, каже, учествовао у готово свим нападима на српска села и засеоке, но команданту не може да опрости што их је у јулу 1995. године, кад им је највише требао, напустио и побјегао за Тузлу.

То што смо ми Србима "радили" 1992. и 1993. године, "обило нам се о главу 1995.", закључио је данашње свједочење О1.