latinica  ћирилица
24/09/2018 |  21:21 | Аутор: Вечерње новости

Креће Филмски караван

На фестивалу ЛИФФЕ формиран оснивачки одбор путујуће, регионалне кинематографске смотре.
Филм (илустрација) -
Филм (илустрација)

На конференцији редитеља земаља бивше Југославије, која је осми пут одржана у оквиру управо завршеног 11. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије (ЛИФФЕ), идеја редитеља Дарка Бајића о путујућем филмском фестивалу кроз градове бивше Југославије наишла је на неподијељену подршку његових колега. Подржали су је сви филмски центри у окружењу, а формиран је и оснивачки одбор.

- Ви најбоље знате колико је тешко да један фестивал почне да живи у једном граду. Лесковац је у томе успио и добар је модел за циљеве које смо поставили. Жеља нам је да публика у шест или 12 градова бивше Југославије добије прилику коју имају Лесковчани захваљујући заједничком културном простору који, упркос свему, није нарушен - каже Дарко Бајић, умјетнички директор ЛИФФЕ.

Он је увјерен у успјех и због тога што су се сви филмски центри региона похвално изразили о овој иницијативи.

- Ако може један мали град, као што је Лесковац, да има један овако озбиљан фестивал, зашто не бисмо овај модел фестивала преселили и у друге градове региона - запитао се Бранко Балетић, редитељ из Црне Горе.

Готово сви директори филмских центара у региону били су на лесковачкој филмској смотри, нагласио је Балетић, и обећали иницијална средства за отварање малих арт-биоскопа у новим срединама у којима ће се, као што се то успјешно чини у Лесковцу, промовисати регионална филмска продукција.

Сви гости фестивала говорили су о важности регионалног повезивања филмских радника и о значају који за то има фестивал какав је ЛИФФЕ.

- Човјек се много боље осјећа у неком малом граду, јер је цијела атмосфера интимнија него на великим фестивалима. Због доласка овамо одложио сам поприлично битан састанак у Берлину око новог филма и то говори колико ми је у Лесковцу лијепо и шта мислим о фестивалу - казао је редитељ Драган Маринковић.

- Неколико пута сам долазио у Лесковац и видио сам да на неки чудан начин окупља добру и позитивну енергију. Увјерен сам да ће ова идеја успјети да задржи, сачува и да још унаприједи све оно што се претходних 11 година дешавало у овом граду. Показали сте да ми правимо добре филмове. То су значајне рефлексије нашег амбијента и значајне сугестије како би требало и како би могло бити боље. Ово је идеја која ће користити свим људима на простору на којем живимо - закључио је Адемир Кеновић , редитељ из БиХ.